SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI – SKŁADNIKI:
- 500 g krewetek królewskich niegotowanych
- 500 g szparagów zielonych
- 60 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin
- opcjonalnie dodatkowo do polania na talerzu olej MCT, olej z awokado, olej lniany
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli lub 1 szczypta chilli suszonego lub w proszku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!).
Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę.
Papryczkę chili wydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej.
Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu.
Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii.
Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża i kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie. Łapiąc za dolny fragment pancerzyka osunąć ogonek.
Następnie krewetki wypatroszyć, nacinając grzbiet usunąć delikatnie czarną żyłkę czyli jelita.
Oczyszczone krewetki opłukać raz jeszcze w ziemnej wodzie.
W przypadku mrożonych i oczyszczonych krewetek wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć. Osobiście zdecydowanie wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych.
Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe.
Szparagi umyć i odciąć im zdrewniałe końcówki. Ewentualnie obrać jeśli używamy białych a następnie pokroić na 2-3 kawałki.
Szparagi wrzucić na patelnię i smażyć 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde.
Całość posypać posiekana natką pietruszki i/lub kolendrą a następnie wymieszać.
Podawać z mieszanką sałat oraz innymi warzywami polewając ewentualnie dodatkowym tłuszczem np, olejem MCT, oliwą z oliwek, olejem z awokado, olejem lnianym itp.
Przepysznie, szkoda ze nie mam szparagow, ale nadrobie 😀