Witaj na moim blogu!

SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

5/5 - (1 ocen)
Smażone krewetki ze szparagami to kolejne szybkie, łatwe i lekkie danie zarówno dla tych na adaptacji, jak i redukcji w zależności od ilości i rodzaju tłuszczu dodanego. Połączenie owoców morza i szparagów to według mnie zestaw idealny. Danie doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Jest ekspresowe w przygotowaniu i świetnie prezentuje się wizualnie.

smażone krewetki ze szparagamiSMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI – SKŁADNIKI:

Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!).

Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę.

Papryczkę chili wydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej.

Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu.

Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii.

Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża i kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie. Łapiąc za dolny fragment pancerzyka osunąć ogonek.

Następnie krewetki wypatroszyć, nacinając grzbiet usunąć delikatnie czarną żyłkę czyli jelita.

Oczyszczone krewetki opłukać raz jeszcze w ziemnej wodzie.

W przypadku mrożonych i oczyszczonych krewetek wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć. Osobiście zdecydowanie wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych.

Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe.

Szparagi umyć i odciąć im zdrewniałe końcówki. Ewentualnie obrać jeśli używamy białych a następnie pokroić na 2-3 kawałki.

Szparagi wrzucić na patelnię i smażyć 2 minuty mieszając od czasu do czasu.

Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię, przyprawić solą oraz pieprzem  i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde.

Całość posypać posiekana natką pietruszki i/lub kolendrą a następnie wymieszać.

Podawać z mieszanką sałat oraz innymi warzywami polewając ewentualnie dodatkowym tłuszczem np, olejem MCT, oliwą z oliwek, olejem z awokado, olejem lnianym itp.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *