Dla mnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro.
Składniki:
- 4 piersi kaczki ze skórą
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Składniki na puree:
- 500 g brokułów
- 60 g tłuszczu (masło – DO, masło klarowane – bez laktozy, keto, olej kokosowy, olej MCT – keto, LCHF)
- sól i pieprz mielony czarny do smaku
- 2 ząbki czosnku
Piersi kaczki rozmrozić jeśli były mrożone lub wyjąc z lodówki na 15 minut przed smażeniem.
Mięso umyć zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Skórę oczyścić z ewentualnych fragmentów piór a następnie ostrożnie naciąć nożem w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa.
Piersi oprószyć solą i pieprzem mielonym.
Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni skórą do dołu a następnie odpalić duży płomień pod patelnią.
Smażyć od momentu rozgrzania się patelni w zależności od wielkości i grubości piersi ok 6-7 minut od strony ze skóry, zmniejszając w trakcie ogień by mięso nie przypaliło się.
Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4-5 minut.
Gotowe piersi zdjąć z patelni i odstawić na 5 minut. Po tym czasie można je podawać w całości lub pokrojone w plastry.
Osobiście podaję w całości z puree z brokuła.
Przygotowanie puree:
Brokuły gotować przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż łodygi będą al dente i nie straciły swoich wartości zdrowotnych.
Brokuły odcedzić, umieścić w naczyniu zmiksować lub zblendować na puree.
Tłuszcz w formie stałej (masło/masło klarowane/olej kokosowy) roztopić w rondelku i dodać do brokułów. W zasadzie można dodać dowolną ilość w zależności od indywidualnych potrzeb makro.
Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać.
—
BTW piersi kaczej ze skórą: 100 g, 167 kcal, B 18,2 g, T 10,4 g, W 0 g.
Super, właśnie zrobiłam tylko z piure z kalafiora (lekko stylizowanym na hummus 😉 i innymi warzywami sezonowymi. Jakoś do tej pory piekłam zawsze całą kaczkę i nawet nie przypuszczałam, że przyrządzenie piersi jest takie proste 🙂
Pierś z kaczki to super sprawa i ta chrupiąca skórka… poezja 😉 A puree z kalafiora podobnie jak to z brokuła jest pyszne 🙂