Dla tych, którzy lubią klasykę, czyli świeży chleb (oczywiście na LCHF w wersji keto) ze smalcem i ogórkiem kiszonym polecam przepis na przepyszny smalec domowy z cebulą. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu a do tego tani bo cena słoniny jest bardzo niska. Warto zrobić go samodzielnie, ponieważ jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, ale przede wszystkim wiemy jaki ma skład a i dodatki możemy dobrać pod swój gust i smak. Tutaj wersja podstawowa na smalec domowy z cebulą, ale polecam też z jabłkiem, ogórkiem, ziołami, boczkiem, mięsem itp.
Składniki: smalec domowy z cebulą:
- 1 kg słoniny wieprzowej
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska lub kłodawska do smaku
- pieprz
- majeranek
Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę. Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki.
Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach.
Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni. Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić.
Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia.
Następnie słoiki zakręcić i wstawić do lodówki.
U mnie smalec domowy z cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach.
Smalec domowy z cebulą doskonale komponuje się z keto pieczywem takim jak keto bułki w wersji z nabiałem czy bez laktozy, razowym chlebem bez pieczenia, bułkami z kalafiora lub brokułu, „białym” chlebem czy chlebkiem z patelni. Do tego oczywiście porcja białka, zieleniny lub kiszonek albo innych warzyw, gdy macie większą pulę węglowodanów do wykorzystania.
—
BTW całości: 1200 g, 7856 kcal, B 28 g, T 901 g, W 10 g. W 100 g: 155 kcal, B 2 g, T 75 g, W 1 g.
Dodaj komentarz