Śledzie z jabłkiem i cebulą to kolejna klasyczna potrawa, którą przygotowuję nie tylko na Wigilię i Święta, ale też na co dzień. Połączenie czerwonej cebuli i jabłka daje fantastyczny efekt finalny. Ilość jogurtu bądź zamiennie śmietany należy dobrać wedle własnych upodobań oraz dopasowując, a także wliczając do indywidulanego makro. Szybkie i niezwykle łatwe do przygotowania spodobają się tym, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynką, śledzie po kaszubsku, śledzie curry, śledzie w porach, śledzie korzenne, śledzie w czerwonej kapuście, śledzie faszerowane kapustą kiszoną, kolorowe śledzie z papryką
Składniki – śledzie z jabłkiem i cebulą
- 200 g filetów śledziowych matias
- 50 g kwaśnego jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g cebuli czerwonej
- 30 g jogurtu naturalnego gęstego
- 30 g majonezu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki
Przygotowanie
Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc.
Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Następnie połączyć jabłko, cebulę, jogurt, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Kawałki śledzia ułożyć na półmisku a następnie wyłożyć na nich sos i odstawić do przegryzienia się. Polecam też wymieszać całość dla lepszego połączenia smaków.
—
BTW całości z w/w składników: 703 kcal, B 42 g, T 54 g, W 12 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 352 kcal, B 21 g, T 27 g, W 6 g.
Dodaj komentarz