Witaj na moim blogu!

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ (keto, LCHF, redukcja)

5/5 - (8 ocen)

Śledzie z jabłkiem i cebulą to kolejna klasyczna potrawa, którą przygotowuję nie tylko na Wigilię i Święta, ale też na co dzień. Połączenie czerwonej cebuli i jabłka daje fantastyczny efekt finalny. Ilość jogurtu bądź zamiennie śmietany należy dobrać wedle własnych upodobań oraz dopasowując, a także wliczając do indywidulanego makro. Szybkie i niezwykle łatwe do przygotowania spodobają się tym, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynkąśledzie po kaszubskuśledzie curryśledzie w porachśledzie korzenneśledzie w czerwonej kapuścieśledzie faszerowane kapustą kiszonąkolorowe śledzie z papryką

Składniki – śledzie z jabłkiem i cebulą

  • 200 g filetów śledziowych matias
  • 50 g kwaśnego jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g cebuli czerwonej
  • 30 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 30 g majonezu
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc.

Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.

Następnie połączyć jabłko, cebulę, jogurt, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

Kawałki śledzia ułożyć na półmisku a następnie wyłożyć na nich sos i odstawić do przegryzienia się. Polecam też wymieszać całość dla lepszego połączenia smaków.

BTW całości z w/w składników: 703 kcal, B 42 g, T 54 g, W 12 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 352 kcal, B 21 g, T 27 g, W 6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *