Witaj na moim blogu!

ŚLEDZIE W SOSIE PAPRYKOWYM (keto, LCHF, bez laktozy, redukcja)

5/5 - (12 ocen)

Pyszne i niezwykle kolorowe śledzie w sosie paprykowym, to doskonała propozycja na potrawę, która może zagościć na świątecznym stole lub podczas innych uroczystości. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek na co dzień. Ostrość sosu można dowolnie dopasować do swoich preferencji smakowych, dodając mniej lub więcej chili lub ostrej papryki. Przepis dedykowany zarówno osobom na redukcji, jak i adaptacji, ponieważ wystarczy dobrać odpowiednią ilość tłuszczu do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego i makro. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynkąśledzie po kaszubskuśledzie curryśledzie w porachśledzie korzenneśledzie w czerwonej kapuścieśledzie faszerowane kapustą kiszonąkolorowe śledzie z papryką, śledzie z jabłkiem i cebulą, śledzie w sosie musztardowym.

Składniki – śledzie w sosie paprykowym

Prygotowanie

Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na całą noc.

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę a następnie zeszklić cebulę z czosnkiem.

Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości, ale uważając by jej nie rozgotować.

Następnie dodać passatę pomidorową, przyprawy do smaku i jeszcze chwilę gotować.

Sos odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie wystudzony sos połączyć ze śledziami i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną rybę odstawić do przegryzienia się i lepszego połączenia smaków.

BTW całości: 580 g,862 kcal, B 54 g, T 62 g, W 18 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 431 kcal, B 27 g, T 31 g, W 9 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *