Jako prawdziwa wielbicielka śledzi przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Tym razem polecam śledzie w sosie musztardowym. Znakomite danie, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Doskonałe jako jedno z dań na wigilijnym stole, ale i podczas innych uroczystości. Ekspresowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, za co je – obok smaku – po prostu uwielbiam! Śledzie w sosie musztardowym są niezwykle aromatyczne i pyszne, o czym świadczy fakt, że zawsze błyskawicznie znikają ze stołu. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynką, śledzie po kaszubsku, śledzie curry, śledzie w porach, śledzie korzenne, śledzie w czerwonej kapuście, śledzie faszerowane kapustą kiszoną, kolorowe śledzie z papryką
Składniki – śledzie w sosie musztardowym
- 200 g filetów śledziowych matias
- 50 g cebuli
- 50 g cebuli czerwonej
- 30 g majonezu
- 30 g jogurtu naturalnego gęstego
- 50 g musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na całą noc.
Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ryby pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Następnie odcedzić na sitku i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować sos, mieszając ze sobą jogurt, majonez, musztardę, koperek, przyprawy oraz wystudzoną cebulę.
Kawałki śledzia ułożyć na półmisku a następnie wyłożyć na nich sos musztardowy i odstawić do przegryzienia się. Polecam też wymieszać całość dla lepszego połączenia smaków. Osobiście preferuję właśnie taką formę i najlepiej smakują mi na drugi dzień po przygotowaniu.
—
BTW całości z w/w składników: 449 g, 779 kcal, B 48 g, T 58 g, W 16 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 390 kcal, B 24 g, T 29 g, W 8 g.
Dodaj komentarz