Jeśli sięgam po ryby to tylko te jak najbardziej tłuste. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na śledzie pod śmietanowo-majonezową pierzynką 🙂 Przepyszne i bardzo sycące! A do tego mają zacne makro LCHF 😉 W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.
Składniki:
- 400 g śledzi solonych
- 5 żółtek gotowanych – ok 100 g
- 200 g ogórków kiszonych
- 100 g cebuli czerwonej
- szczypiorek
- 100 g śmietany 30%
- 100 g majonezu
- 100 g sera żółtego
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez min 3-4 godziny a najlepiej całą noc.
Wymoczone śledzie opłukać i odsączyć z wody a następnie pokroić w drobną kostkę.
Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić a następnie pokruszyć same żółtka.
Pokroić drobno szczypiorek oraz w kostkę ogórki i cebulę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce układać warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, śmietana, ogórek, majonez, żółtka, śmietana, cebula, majonez, ser żółty i szczypiorek. Można też całość wymieszać jeśli nie zależy nam na efekcie wizualnym 😉
Gotowe danie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień gdy smaki „przegryzą się” 😉
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 1110 g, 2586 g, B 126 g, T 222 g, W 19 g. W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.
Na ile porcji jest przepis, bo wydaje się, że sporo?. 🙂
śmietana ma być ubita?
Śmietana bez ubijania 😉
Pychotka… robiłam kiedyś bez sera. Ale ser i szczypiorek bardzo exbogaci smak.
Co robisz z białkami jaj? Nie ukrywam, że u mnie nadmiar białka stanowi problem w keto.
Wyrzucam. Bardzo rzadko wykorzystuję do ciasta lub kokosanek 😉
Ja mam kury, więc wszystko co zostaje w kuchni poddaję naturalnemu recyklingowi. Dzięki temu kury dają tłuściejsze żółtka.
Co robisz z białkami jaj?
czy mozna tez bialka uzyc przy LCHF ?
bo az slinka leci 🙂
Można użyć i białka ale wtedy zmienią się proporcje BTW oczywiście.
Czy smietana ma byc slodka czy ukwaszona?