Witaj na moim blogu!

ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

4.7/5 - (3 ocen)

Święta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi!

śledzie korzenne
Składniki – śledzie korzenne:

Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją całą noc).

Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki.

Cebulę szalotkę obrać i pokroić drobno w kostkę.

Wszystkie przyprawy zmielić lub użyć gotowej przyprawy korzennej.

Na dno słoiczka wyłożyć warstwę cebuli a następnie posypać odrobiną przyprawy i wyłożyć część śledzi, odrobinę posiekanych orzechów i znów posypać przyprawą.

Na to wędruje kolejna warstwa cebuli, przyprawy i śledzi.

Powtarzać kolejne warstwy układając składniki w słoiku.

Całość zalać oliwą lub/i olejem lnianym. Śledzie korzenne należy przechowywać 2-3 dni szczelnie zamknięte w lodówce aby dobrze przegryzły się smaki.

Smacznego!

Śledzie korzenne BTW całości: 370 g, 1183 kcal, B 52 g, T 105 g, W 10 g. W 100 g: 320 kcal, B 14 g, T 28 g, W 3 g.

Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *