Święta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi!
Składniki – śledzie korzenne:
- 250 g śledzi matiasów
- 50 g cebuli szalotki
- 1/3 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego lub 1 łyżeczka gotowej dobrej jakości przyprawy piernikowej
- pieprz czarny świeżo mielony
- 10 g posiekanych orzechów włoskich
- 60 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego
Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją całą noc).
Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki.
Cebulę szalotkę obrać i pokroić drobno w kostkę.
Wszystkie przyprawy zmielić lub użyć gotowej przyprawy korzennej.
Na dno słoiczka wyłożyć warstwę cebuli a następnie posypać odrobiną przyprawy i wyłożyć część śledzi, odrobinę posiekanych orzechów i znów posypać przyprawą.
Na to wędruje kolejna warstwa cebuli, przyprawy i śledzi.
Powtarzać kolejne warstwy układając składniki w słoiku.
Całość zalać oliwą lub/i olejem lnianym. Śledzie korzenne należy przechowywać 2-3 dni szczelnie zamknięte w lodówce aby dobrze przegryzły się smaki.
Smacznego!
—
Śledzie korzenne BTW całości: 370 g, 1183 kcal, B 52 g, T 105 g, W 10 g. W 100 g: 320 kcal, B 14 g, T 28 g, W 3 g.
—
Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej:
- Po kaszubsku,
- Kolorowe śledzie z papryką
- Curry
- Pod tłustą pierzynką
- Faszerowane kapustą kiszoną
- W porach
- Terrina śledziowa
- Śledź pieczony
Dodaj komentarz