Kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach 😉 Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację.
Składniki:
- 10 filetów śledziowych (matias) – ok 800 g
- 3 cebule – ok 270 g
- 1 łyżka ksylitolu – 10 g
- 150 g przecieru pomidorowego 100%
- sól kłodawska do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- liście laurowe – 2 sztuki
- oliwa z oliwek – ok 250 ml
- Płaty śledziowe zalać zimną wodą. Po 10 minutach wodę odlać i wlać świeżą i odstawić na 2 godziny.
- Po tym czasie odlać wodę i sprawdzić czy nie trzeba ich dalej moczyć jeśli są bardzo słone.
- Na patelni rozgrzać połowę oliwy z oliwek.
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości.
- Dodać pozostał oliwę, przecier, cynamon, majeranek i cukier. Smażyć razem ok 2 minut. Następnie wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i krótko przesmażyć przez kolejne 2 minuty.
- Patelnię zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Wymoczone śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płaty układać na desce skórą od spodu. Na środek każdego wykładać porcję wystudzonej cebuli i zwijać w rulon. Roladki przekłuwać wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać pozostałą oliwą dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić na minimum 24 godziny a najlepiej na 2-3 dni 😉
- Smacznego! 🙂
—
BTW całości z oliwą: waga 1480g, 3925 kcal, B 133 g, T 363 g, W 30 g. W 100 g: 266 kcal, B 9g, T 25g, W 2g.
Coś się z węglami popsuło i jest w całości 30 i w 100g 30 🙂 ja mimo wszystko albo wywalę cukier albo zastąpić erytrolem ale obowiązkowo pojawią się u mnie w święta!
Dziękuję za czujność 😉 Już poprawione makro. Tylko 2g węglowodanów w 100g 😉
Bardzo dobre i wiemy co jemy.Dziękuję i pozdrawiam
Olu nie moge pomidorowow, myslisz ze uda sie przepis z przecierem paprykowym? Nie jest taki gesty jak pomidorowy niestety.
Myślę, że spokojnie możesz zastąpić przecierem z papryki.
Czy śledzie mają być surowe, czy podwędzane, czy w oleju? Dziękuję za pomoc.
Używam śledzi z solnej zalewy.
Zrobiłam dzisiaj, dawno nie jadłam tak dobrych śledzi! Mniam
Cieszę się, że smakowały 🙂 Niech idą na zdrowie 🙂