Śledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku. Tym razem polecam Wam śledzie w sosie curry, które jemy na co dzień i od święta, ponieważ świetnie się prezentują i doskonale smakują. Połączenie słonego śledzia, ze słodkawą przyprawą curry i pikantną cebulką daje niesamowity efekt 😉
Składniki:
600 g płatów filetów śledziowych
200 g śmietany 30%
120 g majonezu
150 g cebuli
20 ml (ok 2 łyżek) soku z cytryny
5-7 g (ok 1 łyżeczki) curry
Filety moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę.
Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić.
Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę.
Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem.
Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego.
Całość wstawić do lodówki minimum na noc.
Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
—
BTW całości: 1097 g, 2120 kcal, B 59 g, T 198 g, W 22 g. W 100 g: 193 kcal, B 5 g, T 18 g, W 2 g.
ilu procentowa śmietana ??
Śmietana 30%
Witam, proszę o podpowiedź jaka najlepsza śmietana?
Osobiście używam albo takiej wiejskiej z targu gdy mam okazję taką kupić albo 30% ze sklepu, którą znajdziesz w moich koszykach zakupowych na FB 😉
Nie mogę znależć koszyków zakupowych. Mozesz mi pomóc?
Witam a gdzie Pani kupuje śledzie?
Nie mogę znależć koszyków zakupowych. Mozesz mi pomóc?
Koszyki zakupowe publikuję na fanpage’u na FB i Instagramie.