Witaj na moim blogu!

SKYROWY SERNIK NA ZIMNO (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

5/5 - (4 ocen)

Skyrowy sernik na zimno jak sama nazwa wskazuje powstał z jogurtu naturalnego typu skyr. Niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Idealny na nadchodzące lato. Sprawdzi się doskonale także w menu osób na redukcji z racji niskiej kaloryczności. Jest to świetna alternatywa dla moich innych serników na bazie twarogu i śmietany, śmietanki kokosowej czy mascarpone, czyli z wyższą zawartością tłuszczu. Skyrowy sernik na zimno to w zasadzie głównie białko i węglowodany. Jednak w zależności od użytych dodatków takich jak np. orzechy, gorzka czekolada, polewa, bita śmietana można podbić pulę tłuszczów według własnych potrzeb pod swoje makro.

Składniki – skyrowy sernik na zimno (tortownica 20 cm)

Masa

Dodatki

Galaretka

Przygotowanie

Jogurty skyr dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, doprawiając do smaku słodzikiem.

W osobnym naczyniu rozpuścić w gorącej wodzie żelatynę, mieszając tak by znikły wszystkie kryształki i grudki.

Rozpuszczoną żelatynę lekko wystudzić a następnie stopniowo dolewać do masy skyrowej ciągle miksując lub mieszając tak by uzyskać gładką konsystencję.

Następnie gotową masę przelewać do wyłożonej papierem lub folią spożywczą tortownicy.

Owoce umyć, oszypułkować, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki.

Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało.

W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić.

Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki do całkowego stężenia (3-4 godziny).

Gotowe ciasto można podawać z listkami mięty oraz ulubionymi dodatkami jak wiórki czekolady, polewa, bita śmietana itp., ale pamiętając by wliczyć je w makro posiłku.

BTW całości: 1499 g, 1329 kcal, B 116 g, T 73 g, W 44 g. W 100 g ok. 89 kcal, B 8 g, T 5 g, W 3 g. Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt. 166 kcal, B 15 g, T 9 g, W 6 g.


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *