Skyrowy sernik na zimno jak sama nazwa wskazuje powstał z jogurtu naturalnego typu skyr. Niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Idealny na nadchodzące lato. Sprawdzi się doskonale także w menu osób na redukcji z racji niskiej kaloryczności. Jest to świetna alternatywa dla moich innych serników na bazie twarogu i śmietany, śmietanki kokosowej czy mascarpone, czyli z wyższą zawartością tłuszczu. Skyrowy sernik na zimno to w zasadzie głównie białko i węglowodany. Jednak w zależności od użytych dodatków takich jak np. orzechy, gorzka czekolada, polewa, bita śmietana można podbić pulę tłuszczów według własnych potrzeb pod swoje makro.
Składniki – skyrowy sernik na zimno (tortownica 20 cm)
Masa
- 600 g jogurtu naturalnego skyr (4 opak. po 150 g)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia, inulina do smaku – tutaj 40 g erytrolu
- 25 g żelatyny
- 70 ml gorącej (nie wrzącej) wody
Dodatki
- 170 g truskawek
- 30 g borówek amerykańskich
- 100 g orzechów pecan
Galaretka
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru o smaku owoców leśnych (14 g) – może być też truskawkowa
- 350 ml gorącej (nie wrzącej wody)
Przygotowanie
Jogurty skyr dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, doprawiając do smaku słodzikiem.
W osobnym naczyniu rozpuścić w gorącej wodzie żelatynę, mieszając tak by znikły wszystkie kryształki i grudki.
Rozpuszczoną żelatynę lekko wystudzić a następnie stopniowo dolewać do masy skyrowej ciągle miksując lub mieszając tak by uzyskać gładką konsystencję.
Następnie gotową masę przelewać do wyłożonej papierem lub folią spożywczą tortownicy.
Owoce umyć, oszypułkować, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki.
Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało.
W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić.
Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki do całkowego stężenia (3-4 godziny).
Gotowe ciasto można podawać z listkami mięty oraz ulubionymi dodatkami jak wiórki czekolady, polewa, bita śmietana itp., ale pamiętając by wliczyć je w makro posiłku.
—
BTW całości: 1499 g, 1329 kcal, B 116 g, T 73 g, W 44 g. W 100 g ok. 89 kcal, B 8 g, T 5 g, W 3 g. Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt. 166 kcal, B 15 g, T 9 g, W 6 g.
Czemu ten sernik na mnie patrzy ? nie moge teraz przestac o tym myśleć
Naturalny odruch 🙂