Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SKYR TRUSKAWKOWO-MALINOWO-ORZECHOWY (keto, LCHF, redukcja, bez glutenu i cukru)

Skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy to posiłek, który można zjeść zarówno na śniadanie, jak i deser. To zdrowa, pyszna, sycąca – ponieważ pełna białka oraz zdrowych tłuszczów – propozycja dla każdego. Szczególnie zalecana dla osób aktywnych oraz na redukcji, gdzie makro zmienia się na rzecz białka a zmniejszamy nieco tłuszcze. Poza tym taki skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy przygotowuje się w ciągu zaledwie kilka minut zatem jest idealny dla osób zabieganych i zapracowanych takich jak ja.

Składniki – skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy

Przygotowanie

W szklance lub miseczce umieścić jogurt skyr i wymieszać z olejem MCT lub/i olejem z pestek dyni, który ma fajny orzechowy posmak, ale zmieni kolor masy na… zielony.

Owoce umyć a następnie zmiksować lub dodać w całości do naczynia ze skyrem. U mnie truskawki zostały zmiksowane a maliny dodałam w całości.

Następnie dołożyć odważone orzechy pecan i migdały lub płatki migdałowe.

Osobiście dla mnie taki skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy dzieki owocom nie wymaga żadnego „dosładzania”, ale jeśli ktoś lubi to może do masy jogurtowej dodać odrobinę słodzika np. erytrolu czy inuliny lub ksylitolu. Należy jednak pamiętać, że przy tym ostatnim należy doliczyć do makro pochodzące z niego kalorie.

Wariacji tego posiłku jest wiele i możecie korzystać z różnych owoców oraz orzechów w rożnych proporcjach przeliczając makro pod swoje zapotrzebowanie.

Jeśli szukacie innych przepisów na tego typu śniadania lub desery w szklance to polecam:

Makro całości: 315 g, 528 kcal, B 29 g, T 39 g, W 14 g. W 100 g: 168 kcal, B 12 g, T 12 g, W 4 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *