Pyszna i aromatyczna shakshuka, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym! Łatwa i szybka do przygotowania. Serwowana zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na keto nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki, to sprawdzi się również na obiad czy kolację! Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami! Sprawdzi się on doskonale na redukcji, a po odbiciu puli tłuszczu także na innych etapach diety. Z podanych składników w zależności od zapotrzebowania kalorycznego należy jedynie wydzielić odpowiednią ilość porcji oraz dodatków. Poporcjowany sos można przechowywać w lodówce lub mrozić.
Składniki – shakshuka
- 80 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g papryki żółtej
- 2 duże ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę (10 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra do posypania
- opcjonalnie papryczka chili
Dodatki
- 3 jajka
Przygotowanie
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Cebulę obrać i poszatkować.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek i cebulę.
W tym czasie umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę paprykę.
Paprykę dodać do zawartości patelni, wymieszać i dusić pod przykryciem aż nieco zmięknie przez ok. 5-10 minut.
Następnie dodać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, kminek oraz pomidory z puszki.
Całość dusić przez 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnie sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji.
Sos podzielić na odpowiednią ilość porcji. Można przechowywać go w lodówce a nawet mrozić.
W odmierzonej porcji sosu zrobić dołki, a następnie wbić jajka.
Smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces, ale jeśli lubicie półpłynne żółtka to lepiej zrezygnować z pokrywki.
Patelnię zdjąć z ognia, podawać z siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.
Wielkości porcji oraz ilość dodatków w postaci jajek lub innych na przykład tłuszczu zależy od indywidualnego zapotrzebowania i należy każdy z nich wliczyć w makro posiłku.
—
BTW całości sosu: 1060 g, 810 kcal, B 13 g, T 57 g, W 45 g.
Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 135 kcal, B 2 g, T 10 g, W 8 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 203 kcal, B 3 g, R 15 g, W 10 g.
—
Dzieląc na 6 równych porcji z w/w dodatkami (3 jajka): 385 kcal, B 25 g, T 38 g, W 8 g.
Dzieląc na 4 równych porcji z w/w dodatkami (3 jajka): 453 kcal, B 26 g, T 43 g, W 10 g.
Właśnie wczoraj jadłam po raz pierwszy, ale zdecydowałam się na dodanie sporej ilości ciecierzycy.
Ale z ciecierzycą to chyba dużo węgli, raczej nie LCHF.
Chciałam tylko napisać że danie jest przepyszne. Robimy je w niedziele. Dziękujemy za zróżnicowane przepisy Pani Olu.
Cieszę się, że moje przepisy przypadły Wam do gustu. Niech idą na zdrowie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Na adaptacji? Można?
Teoretycznie można jeśli pozwala na to makro bo tu sporo węgli z warzyw. Całość jak najbardziej czysta i keto 😉
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz…i żałuję, że dopiero teraz. Pyszoooota 🙂
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 😉
Uwielbiam i jem w każdy weekend. Daję połowę pomidorów, bo dodaję też świeże. Poznałam ten przepis na diecie OXY .
Witaj w klubie miłośników shakshuki 🙂
Pychotka 🙂