Witaj na moim blogu!

SHAKSHUKA (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja)

4.8/5 - (9 ocen)
shakshuka

Pyszna i aromatyczna shakshuka, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym! Łatwa i szybka do przygotowania. Serwowana zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na keto nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki, to sprawdzi się również na obiad czy kolację!  Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami! Sprawdzi się on doskonale na redukcji, a po odbiciu puli tłuszczu także na innych etapach diety. Z podanych składników w zależności od zapotrzebowania kalorycznego należy jedynie wydzielić odpowiednią ilość porcji oraz dodatków. Poporcjowany sos można przechowywać w lodówce lub mrozić.

Składniki – shakshuka

Dodatki

  • 3 jajka

Przygotowanie

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

Cebulę obrać i poszatkować.

Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek i cebulę.

W tym czasie umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę paprykę.

Paprykę dodać do zawartości patelni, wymieszać i dusić pod przykryciem aż nieco zmięknie przez ok. 5-10 minut.

Następnie dodać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, kminek oraz pomidory z puszki.

Całość dusić przez 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.

Następnie sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji.

Sos podzielić na odpowiednią ilość porcji. Można przechowywać go w lodówce a nawet mrozić.

W odmierzonej porcji sosu zrobić dołki, a następnie wbić jajka.

Smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces, ale jeśli lubicie półpłynne żółtka to lepiej zrezygnować z pokrywki.

Patelnię zdjąć z ognia, podawać z siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.

Wielkości porcji oraz ilość dodatków w postaci jajek lub innych na przykład tłuszczu zależy od indywidualnego zapotrzebowania i należy każdy z nich wliczyć w makro posiłku.

BTW całości sosu: 1060 g, 810 kcal, B 13 g, T 57 g, W 45 g.

Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 135 kcal, B 2 g, T 10 g, W 8 g.

Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 203 kcal, B 3 g, R 15 g, W 10 g.

Dzieląc na 6 równych porcji z w/w dodatkami (3 jajka): 385 kcal, B 25 g, T 38 g, W 8 g.

Dzieląc na 4 równych porcji z w/w dodatkami (3 jajka): 453 kcal, B 26 g, T 43 g, W 10 g.

11 komentarzy

Kinga

Właśnie wczoraj jadłam po raz pierwszy, ale zdecydowałam się na dodanie sporej ilości ciecierzycy.

Odpowiedz
Kasia

Chciałam tylko napisać że danie jest przepyszne. Robimy je w niedziele. Dziękujemy za zróżnicowane przepisy Pani Olu.

Odpowiedz
Ola

Teoretycznie można jeśli pozwala na to makro bo tu sporo węgli z warzyw. Całość jak najbardziej czysta i keto 😉

Odpowiedz
Monika

Uwielbiam i jem w każdy weekend. Daję połowę pomidorów, bo dodaję też świeże. Poznałam ten przepis na diecie OXY .

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *