Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w ramach posiłku czasem się skuszę. Seromak (seromakowiec) to znakomite połączenie smaków. Wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość a do tego przepyszne i można je mrozić. Polecam spróbować!
Składniki – seromak (seromakowiec):
Masa makowa:
- 800 g maku niebieskiego
- wrząca woda do sprzenia maku
- 3 jajka
50 g mielonych lub drobno siekanych migdałów - 50 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych - 20 g mąki kokosowej
1 łyżeczka aromatu migdałowego - 1 łyżeczka aromatu rumowego
- opcjonalnie słodzik np.. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku lub wcześniej namoczone i zmielone daktyle
Masa serowa:
- 1 kg sera białego tłustego (nie z wiaderka)
- 10 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 40 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej
- opcjonalnie słodzik np.. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Przygotowanie – seromak (seromakowiec):
Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji.
Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody.
Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, wiórkami, mąką kokosową, zmielonymi orzechami i aromatami.
Opcjonalnie dodać słodzik lub namoczone wcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki.
Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód.
Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).
Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu seromak (seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.
Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal, B 16 g, T 26 g, W 3 g.
Czy twaróg mielić?
Nie trzeba bo będzie miksowany z pozostałymi składnikami. To mega leniwy przepis 😉
Nie rozpada się?
Widziałam uz pierwsze zdjęcia od moich fanów i nic nikomu się nie rozpadło 😉
Który sernik wyszedł lepszy ? Ten ba 12 czy 10 jajkach?
Obydwie wersje są pyszne i można zaoszczędzić 2 jajka i zrobić z 10 😉
A może do masy serowej lepiej ubić białka i dodać pianę zamiast całych jak. Wtedy sernik powinien być bardziej puszysty
W tym przepisie na sernik puszysty białka ubijam osobno a tutaj wersja leniwa i bardziej odpowiada mi ta konsystencja.
Ile daktyli do spodu? Żeby nie przedobrzyc…
Sama nie używałam daktyli więc ciężko mi powiedzieć ile będzie OK 😉
Można zmniejszyć ilość masła?
Zmarnowane pieniadze i na ser i na mak 😉
Już lepiej zjeść kawałek prawdziwego ciasta niż udawać, że to jest smaczne.
Tak, upieklem swoje.
Widać coś Ci nie wyszło, ale dziękuję za Twoją opinię. Na szczęście jest mnóstwo osób, które są zadowolone z tego przepisu i bardzo sobie chwalą to ciasto. Pozdrawiam!
Na tą ilość sera jest zdecydowanie za dużo maku. Następnym razem zrobię z połowy ilości maku podanego w przepisie. Wolę jednak kiedy maku jest mniej niż sera. Ogólnie wyszedł dobry mimo że zrobiłam z sera z wiaderka. Polecam
A robił ktoś z białego maku bo mam i mam ochotę na niego tylko czy za bardzo smaku nie zmieni ?