Witaj na moim blogu!

SERNIK Z WOLNOWARU (keto, LCHF, bez glutenu i cukru)

3.2/5 - (98 ocen)

Tym razem znany już Wam przepis na sernik wiedeński, ale w wersji nie pieczonej a… gotowanej bo jest to sernik z wolnowaru. Tak przygotowane ciasto jest nadal puszyste, delikatne i bardzo wilgotne a do tego dużo mniej opada w przeciwieństwie do tego z piekarnika. Tutaj wielkie podziękowania dla moich czytelników, którzy podzielili się swoim doświadczeniem i przetestowali pierwsi mój przepis w wolnowarze. Zdecydowanie teraz tylko tak będę przygotowywać ten sernik.

Sernik z wolnowaru

Składniki – sernik z wolnowaru:

Sernik z wolnowaru to w zasadzie dokładnie ten sam przepis co na sernik wiedeński, czyli najbardziej leniwy i najprostszy, gdzie wystarczy jedynie wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wolnowar wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawał z misy a następnie wylać masę serową.

Piec a raczej gotować przez 3 godziny na opcji hight.

Po upływie upływie czasu wolnowar wyłączyć i zostawić w nim ciasto do wystudzenia.

Następnie chłodne ciasto wyjąć z misy przytrzymując wystające brzegi papieru do pieczenia a następnie przełożyć na paterę lub talerz.

Gotowy sernik z wolnowaru można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową tak jak tutaj u mnie. Może to być gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej albo domowa polewa na bazie masła/oleju kokosowego i kakao. Decydując się na polewę polecam także płatki migdałowe dla dekoracji.

Smacznego!

BTW całości bez polewy: 1960 g, 4349 kcal, B 275 g, T 336 g, W 44 g. W 100 g: 222 kcal, B 14 g, T 17 g, W 2 g.

4 komentarze

Anna

Sernik się udał, choć wyszedł mi za suchy jak dla mnie. Czy mogę zwiększyć ilość masła lub dodać olej kokosowy?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *