Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny i znajomych, którzy niejednokrotnie mieli okazję go próbować 😉 Ja wybieram wersję klasyczną z nutką wanilii, ale można do niego dodać także otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo rodzynki, co oczywiście wpływa na makro 😉
Składniki (forma okrągła 25 cm):
- 1 kg sera białego tłustego (nie z wiaderka)
- 12 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 40 g mąki kokosowej
- pół łyżeczki wanilii burbońskiej
- opcjonalnie słodzik np.. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Jako że jest to najbardziej prosty i leniwy przepis nieco inny od tego puszystego, który już Wam kiedyś prezentowałam to nie trzeba oddzielać żółtek od białek tylko wystarczy po prostu wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formę (u mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem a następnie wylać masę serową.
Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).
Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 1960 g, 4349 kcal, B 275 g, T 336 g, W 44 g. W 100 g: 222 kcal, /b 14 g, T 17 g, W 2 g.
Zrobiony, właśnie się studzi Ale nie mogłam znaleźć tej wanilii, więc skorzystałam z aromatu waniliowego-chyba nie grzech? Dzięki za wszelkie przepisy!!!
Żaden grzech byle dobrej jakości a nie coś sztucznego taki aromat 😉
Nie bardzo rozumiem czym panie sie zachwycaja sernik jest tak ohydny ze po sprobowaniu malego kawalka jeszcze mna trzepie . Drodzy szkoda kasy na produkty ten sernik to masakra. pozdrawiam Ewa
Każdy ma inny gust i jak widać Pani jest odmienny od tych, którym smakuje 😉
Jak zrobiłem ten sernik, próbowało go kilkanaście osób i wszystkim smakował. To widać pani jest tu wyjątkiem. A poza tym można to powiedzieć innymi słowami, a nie stwierdzać autorytatywnie, że coś jest ohydne.
no cóż są tacy co nawet jajka nie potrafią ugotować.
Może po prostu się nie udało :):):):):)
Pani Ewo co Pani pisze ja nie jestem fanka sernikow ale ten jest przepyszny kolezanka dodala pamarancze I byl w rewelacyjny!!!!
Ogólnie sernik fajny, ale ze spodu lał się tłuszcz – to taki minus. Z racji tego, że lubimy słodkie wypieki to dodaliśmy 200 g erytrolu i pół aromatu pomarańczowego.
dziękuję za przepis 🙂
Zrobione i już prawie zjedzone, pyszny. Nie miałem wanili za to dałem aromat cytrynowy ale to był błąd trzeba po prostu dać skórkę cytrynową 🙂
Zdecydowanie wolę skórkę zamiast aromatów 😉
Przepis lekko zmodyfikowałam. Ser z wiaderka (sam ser bez ulepszaczy) i dałam mniej jajek. Wyszedł super wilgotny
Sernik wyszedł pyszny, będzie to na pewno ciasto nr 1 na Wielkanoc. A najlepsze jest to, że wyjątkowo smakował wybrednej nastolatce, która uznaje tylko słodycze 🙂
A ile najlepiej dać tego ksylitolu?
Kwestia indywidualna i ja np w ogóle nie potrzebuję słodzików 😉
Jak to, Ola, jesz ten sernik niesłodki?
Bardzo rzadko jadam desery i nabiał też ograniczam, ale zjedzenie takiego niesłodzonego sernika nie stanowi dla mnie problemu bo nie potrzebuję już słodkiego smaku 😉
Ten sernik to ” niebo w gębie „. Bardzo dziękuję za ten obłędny przepis
Cieszę się, że tak smakuje 🙂
Czy zamiast tłustego białego sera można dodać serek mascarpone?
12 jajek? Nie bedzie to smakowac jak omlet?
Mnóstwo osób próbowało już tego przepisu i nikt nie zgłaszał by sernik był omletowaty 😉
Hej, a ile tego cukru- erytrolu czy czego tam dodać ? pół szklanki, szklankę, 2 łyżki ?
Kwestia preferencji smakowych i jak słodkie lubisz. Trzeba próbować. Ja w ogóle nie potrzebuję słodkiego smaku więc nie będę tutaj dobrym doradcą 😉
ja dałam 120g i sernik wyszedł za mało słodki – chyba już nie zrobię tęgo sernika .. jestem fanką serników i jadłam lepsze .. ale ja nie musze być na diecie więc moge czasami pogrzeszyć 🙂
Rozumiem, że miarą tego czy sernik jest dobry jest jego słodkość? 😉 Przecież to ile kto sobie cukru czy słodzika doda jest kwestią indywidualną.
Sernik nie wiem jeszcze jak smakuje ale wygląda mega. Myślę że trzeba troszkę większa forme do pieczenia ja dałam 26cm a sernik tak wyrósł że raz tyle mi wystaje
Szkoda że nie można zdjecia wstawić
Zapraszam na FB – tam można publikować śmiało 😉
Najlepszy sernik! Dodałam aż szklankę erytrytolu ale smakował jak tradycyjny sernik.
Mnie też zawsze bardzo rośnie ale niestety później opada. Chyba spróbuję patentu z pieczeniem w kąpieli wodnej bo ponoć wtedy zostaje taki wysoki.
Robię już drugi raz i jest super, za pierwszym razem dałem mąkę migdałową i też wyszło pyszne.
Cieszę się że wyszedł 🙂
Olu a czy można dodać wiórki kokosowe do ciasta?
Jasne, że można 🙂
Na święta zrobiłam dla siebie (żeby nie kusiły mnie słodycze na stole dla rodziny, ktora nie trzyma diety).. posłodziłam erytrytolem i wyszedł pyszny 😀 wilgotny, puszysty, w ogole nie czuc, ze dietetyczny! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😉
Pani Justynko ile dała Pani erytrolu?
Ja niestety nie mogę polecić. Przepis mi nie wyszedł, ciasto smakuje jak omlet. Wszystko zrobiłem wg wskazówek, ale po 75 minutach ciasto nadal było lepkie. Po szkodzie porównałem ten przepis z innymi stronamii główna różnica to ilość jajek i ilość mąki – gdzie indziej podaja max. 4 jajka na kg sera i min. 1,5 szklanki maki. Przypuszczam, że dodanie mniejszej ilości jajek spowoduje zniwelowanie smaku omleta w serniku.
No cóż Kris jesteś pierwszą osobą, która zgłasza negatywną opinię na temat tego sernika, który zrobił furorę wśród osób na dietach LCHF, ale i wśród zwykłych zjadaczy chleba 😉 Jak widać ilu, ludzi tyle gustów 😉
Ja robiłam też z maka migdałowa pierwszy, tylko z 6 jaj z innego przepisu i wyszedł super. Teraz piecze się z Mąka kokos owa i również 6 jaj. Zobaczymy co wyjdzie 🙂
Najlepszy tradycyjny sernik w wydaniu mojej teściowej to 1,2 kg sera i 10 jaj- zawsze wychodził super. Kupię stevie i zrobię sernik na urodziny
Czyli podobne proporcje 😉 Nie ma jak tradycja 🙂
pierwsze ciasto keto, które naprawdę mi smakuje <3
Cieszy mnie to bardzo 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam z sera z wiaderka :-), pomimo iż pisze że nie powinnam ;-). Dodała tylko 100g mąki kokosowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piekłam 170 st ok 70 min. (Pod koniec tylko na dolną grzałkę).
Wyszedł bardzo dobry :-).
Sernik musi ,,dojść” do siebie, zaraz z piekarnika nie jest dobry, stał 2 dni poza lodówką w chłodnym miejscu, później w lodowce, dzięki temu troszkę podsechł tak żeby nie był zbyt mokry :-). Smakował super, kokos było bardziej czuć.
Wiaderkowe sery to po prostu ryzyko bo często mają w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobię itp. zagęstniki ale jeśli trafiłaś na taki czysty to super i cieszę się że wyszedł jak należy 🙂
Zrobiłam i daleko mu niestety do pyszystego sernika 😉 Jako ciasto „dietetyczne” zjadliwy. Dodałam erytrytolu i ciasto ma jakiś dziwny gorzkawy posmak. Bez słodzika byłby nie do zjedzenia.
Dla mnie nie są potrzebne nawet słodziki ale wszystko kwestia gustu i potrzeby słodkiego smaku. Co do puszystości i opinii również. Na szczęście to chyba pierwsza negatywna na temat tego przepisu bo bije rekordy popularności i mam mnóstwo pozytywnych recenzji oraz zdjęć od osób, które się na niego skusiły 😉
Czy można zamiast mąki kokosowej, dodać migdałową?
Te dwie mąki mają zupełnie inne właściwości i tak kokosowa wchłania płyny a migdałowa bardziej wpływa na strukturę ponieważ mają też inna konsystencję.
Uwielbiam ten sernik. Rzadko daję mu szansę wystygnąć Nie dodaję mąki kokosowej , słodzę erytrolem. Piekę 90-100 min. w temperaturze 160 stopni. Zauważyłam, że bardzo źle się czuję po mące kokosowej. Czy możesz polecić jakiś zamiennik z mała ilością wegli (ogólnie do przepisów).
Mąka kokosowa dobrze chłonie płyny i nadaje się do obroki termicznej. Pozostałe mąki low carb np przechowa, migdałowa nie są polecane do podgrzewania. Są jeszcze łupiny bbki jajowatej, które dobrze zagęszczają ale maja już inny smak i konsystencję i nie polecam spożywania zbyt dużych ilości a szczególnie przez osoby rozpoczynające keto przygodę.
Chciałam donieść, że sernik wyszedł wspaniały. Zrobilam z połowy składników na próbę i pomyliłam ilość mąki kokosowej i masła też! Zamiast 20g dałam całe 40g i masła całe 200g! Tak to jest jak się robi w kuchni kilka rzeczy na raz Rewelacja, masło nie opadło a sernik jest cały równiutki. Dzięki za przepis, w życiu łatwiejszego sernika nie zrobiłam. Pycha
Jaki ser polecasz ? 🙂
Tłusty twaróg zmielony.
Co myślisz o zamniane twarogu na ser kozi ? Pytam bo mam alergie na zwykły…
Niestety nigdy nie próbowałam więc trzeba eksperymentować na własną rękę 😉
Myślisz że wyjdzie podzielony na małe porcje w foremkach na muffiny?
Myślę, że spokojnie można zrobić w foremkach, ale krócej bym piekła.
Olu chwała Ci za przepis ! W Wielkanoc robię powtórkę
U mnie też na liście wielkanocnego menu 🙂
Witam, Czy ten sernik mozna zamrozic?
Dziekuje
Śmiało można mrozić 🙂
Zrobilam go wczoraj. W moim przypadku musiałam użyć 750g twarogu tłustego i 250g twarogu półtłustego (braki w sklepie…), no i też aromatu użyłam. Dodatkowo osobno ubiłam pianę z białek, a osobno żółtka z ksylitolem (ksylitol, bo sugerowałam się przepisem na puszysty sernik, ale również dodałam go 1,5x więcej – sernik robiłam dla nieketogenicznych gości). Na koniec polewa z czekolady 90% i oprószyłam efekt blanszowanymi migdałami. Wg mnie wyszedł super. Wyrósł i do tego jest bardzo soczysty. Dzięki za przepis!
Cieszę się, że wyszedł i smakował wszystkim 🙂
…a ja powiem, że rozpływa się w ustach, po prostu bajka:)))) dziękuję