Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a do tego doskonale smakuje i pięknie wygląda. Idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, ale i romantycznej kolacji we dwoje np. w Walentynki.
Składniki na sernik w szklance (6 sztuk):
Składniki na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30-36%
- opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
- 15 g (3 łyżeczki) żelatyny
- 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
- 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny
Składniki na mus truskawkowy:
- 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
- opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone, śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.
Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Sernik w szklance można podać także w pucharkach czy kieliszkach.
Do szklanek nałożyć gotową masę serową. Można użyć rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki.
Świeże truskawki umyć, oszypułkować i zmiksować. Używając mrożonych truskawek, rozmrozić je i odsączyć na sitku a następnie zmiksować.
Opcjonalnie do owoców można dodać słodzik choć dla mnie osobiście jest to zbędne bo wystarcza nam słodycz owoców.
Mus wlać na masę serową a następnie desery wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Gotowy sernik w szklance można podawać z bitą śmietaną. Świetnie komponuje się wizualnie ze świeżą truskawką, tartą gorzką czekoladą i listkiem mięty.
Smacznego!
—
BTW całości bez dodatków: 650 g, 1625 kcal, B 16 g, T 161 g, W 28 g. W 100 g; 250 kcal, B 2 g, T 25 g, W 4 g. Przy 6 sztukach deseru po 108 g każdy 1 porcja: 270 kcal, B 3 g, T 27 g, W 5 g.
Ola przepis samo cudo 🙂 , dziękuje za podanie ilości słodziku z tym zawsze mam największy problem.
To jest bardzo indywidualna kwestia dlatego wpisuję opcjonalnie bo ja sama bardzo rzadko jadam jakiekolwiek desery a jeśli już to słodzików mi nawet nie potrzeba bo wszystko zaraz za słodkie. Zatem jak coś robię dla gości to wołam córkę do próbowania i tak mogę czasem podać ilość słodzika 😉
Witaj Olu, czy mogę zrobić już dziś? Jak długo może stać w lodówce? Z poważaniem Agnieszka
Spokojnie 2 dni u mnie stoi jak zrobię z takiej ilości tylko trzeba przykryć żeby nie przeszło zapachami innych potraw 😉
Jutro zrobię ! Dzięki!
Mam nadzieję, że smakowały 🙂
Sok z cytryny dodajemy do sernika?
Tak jest 🙂
Sernik prawdziwy sztos, super konsystencja i mega szybki 🙂 jedyne czego brak w przepisie to info kiedy dodać sok z cytryny (ale dałam radę) 🙂
Sok trzeba dodać do masy serowej podczas miksowania.
Czy mozna uzywac erytrytol badz ksylitol zamiast slodzika??
Zdecydowanie ze słodzików erytrol, ksylitol czy stewia są najbardziej wskazane, ale wszystko z umiarem i nie codziennie i nie w dużych ilościach bo to nadal podtrzymanie słodkiego smaku. Na adaptacji nie polecam używać.
Ile szklanek deseru wychodzi z tych proprcji?
Zależy jakie szklanki, ale u mnie było 6 sztuk co podałam w przepisie 😉