Witaj na moim blogu!

SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu)

3.7/5 - (38 ocen)

Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a do tego doskonale smakuje i pięknie wygląda. Idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, ale i romantycznej kolacji we dwoje np. w Walentynki.


sernik w szklance

Składniki na sernik w szklance (6 sztuk):

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
  • 15 g  (3 łyżeczki) żelatyny
  • 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
  • 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny

Składniki na mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Serek mascarpone, śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.

Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.

Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Sernik w szklance można podać także w pucharkach czy kieliszkach.

Do szklanek nałożyć gotową masę serową. Można użyć rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki.

Świeże truskawki umyć, oszypułkować i zmiksować. Używając mrożonych truskawek, rozmrozić je i odsączyć na sitku a następnie zmiksować.

Opcjonalnie do owoców można dodać słodzik choć dla mnie osobiście jest to zbędne bo wystarcza nam słodycz owoców. 

Mus wlać na masę serową a następnie desery wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Gotowy sernik w szklance można podawać z bitą śmietaną. Świetnie komponuje się wizualnie ze świeżą truskawką, tartą gorzką czekoladą i listkiem mięty.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 650 g, 1625 kcal, B 16 g, T 161 g, W 28 g. W 100 g; 250 kcal, B 2 g, T 25 g, W 4 g. Przy 6 sztukach deseru po 108 g każdy 1 porcja: 270 kcal, B 3 g, T 27 g, W 5 g.


14 komentarzy

Kasia

Ola przepis samo cudo 🙂 , dziękuje za podanie ilości słodziku z tym zawsze mam największy problem.

Odpowiedz
Ola

To jest bardzo indywidualna kwestia dlatego wpisuję opcjonalnie bo ja sama bardzo rzadko jadam jakiekolwiek desery a jeśli już to słodzików mi nawet nie potrzeba bo wszystko zaraz za słodkie. Zatem jak coś robię dla gości to wołam córkę do próbowania i tak mogę czasem podać ilość słodzika 😉

Odpowiedz
Agnieszka

Witaj Olu, czy mogę zrobić już dziś? Jak długo może stać w lodówce? Z poważaniem Agnieszka

Odpowiedz
Ola

Spokojnie 2 dni u mnie stoi jak zrobię z takiej ilości tylko trzeba przykryć żeby nie przeszło zapachami innych potraw 😉

Odpowiedz
Marta Mhm

Sernik prawdziwy sztos, super konsystencja i mega szybki 🙂 jedyne czego brak w przepisie to info kiedy dodać sok z cytryny (ale dałam radę) 🙂

Odpowiedz
Ola

Zdecydowanie ze słodzików erytrol, ksylitol czy stewia są najbardziej wskazane, ale wszystko z umiarem i nie codziennie i nie w dużych ilościach bo to nadal podtrzymanie słodkiego smaku. Na adaptacji nie polecam używać.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *