Sernik piernikowy to kolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu na seromak by powstał przepyszny sernik piernikowy. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami.
Składniki – sernik piernikowy (blacha 25×36 cm):
Składniki na ciasto piernikowe:
- 10 jajek
- 300 g mąki kokosowej
- 150 g miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna)
- 20 g kakao 100%
- 10 g cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
- szczypta zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu
- opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć 20 g gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie bez cukru
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku (pod gości dodaję 30 g erytrolu)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego tłustego (nie z wiaderka)
- 10 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 40 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku (pod gości dodaję max 100 g erytrolu)
Przygotowanie – sernik piernikowy:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera choć ja zagniatam ciasto ręcznie.
Blachę o wymiarach 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić dno używając 2/3 ciasta piernikowego. Pozostałą część zostawić na kruszonkę.
Spód zapiekać przez 10 minut w temperaturze 170°C (góra-dół).
Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji.
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie polecam zbyt długiego miksowania by nie napowietrzyć masy za bardzo, ponieważ wtedy sernik lubi za mocno rosnąć, pękać i opadać podczas pieczenia.
Na zapieczony spód wylać gotową masę serową a na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta piernikowego tworząc kruszonkę.

Piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).
Po upływie godziny ciasto powinno być już gotowe w zależności od piekarnika. Ewentualnie można sprawdzać patyczkiem i w razie potrzeby piec przez kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu sernik piernikowy zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.
Sernik piernikowy można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową (szczególnie, gdy przypiecze się kruszonka i chcemy to zakamuflować)
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików: 2930 g, 7528 kcal, B 392 g, T 578 g, W 98 g. W 100 g: 257 kcal, B 13 g, T 20 g, W 3 g.
Świetny przepis. Ciasto baaardzo dobre. Trochę za małą blaszkę wzięłam i piernik na spodzie trochę gruby ale ogólnie ciasto super. Dzięki za przepis Olu. Dobrych Świąt!!!
Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam serdecznie 🙂
Właśnie się piecze, na Sylwestra będzie w sam raz wraz z twoją wersją sałatki Gyros. Jeszcze raz dziękuję za twoje przepisy i życzę ci wiele inspiracji i wszystkiego najlepszego w najbliższym nowym roku.
Dziękuję bardzo i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
halo halo, uwaga bo ta maka kokosowa ma 57g wegli w 100 gramach, musicie uwazac jaka kupujecie i ten sernik do ketogenicznych juz nie nalezy jak uzyjecie tej maki.
Konrad nie panikuj i nie wprowadzaj innych w błąd. Węgle a cukry to różnica.
Witam. Dlaczego ser ma być ” nie z wiaderka”?