Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni.
Składniki na masę serową (forma 20-22 cm):
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30-36%
- opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie w wersji dla gości 80 g erytrolu)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
- 15 g (3 łyżeczki) żelatyny
- 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
- 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny
Składniki na galaretkę:
- 300 g całych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
- 400 ml wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.
Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej.
Część truskawek umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut a w tym czasie przygotować galaretkę.
Używając gotowej galaretki rozpuścić ją w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie wylać na schłodzoną masę serową. Można część postawionych truskawek pokroić na plasterki i ułożyć na serniku przed zalaniem galaretką.
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików: 1719 g, 3284 kcal, B 45 g, T 321 g, W 50 g. W 100 g: 191 kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g.
Wygląda smakowicie
🙂
To sam tłuszcz. Jest tak ciężki że po jednej łyżeczce już mi niedobrze.
To przepisy ketogeniczne. Jeśli nie jesteś przyzwyczajona do większych ilości tłuszczu, to wybieraj inne przepisy, w tym KETO, ale redukcyjne, gdzie jest mniej tłuszczu.
Cześć
Gdzie kupić galaretka bez cukru ?
Pozdrawiam
Ja kupuję w stokrotce na półce z eko produktami.
W Tesco na dziale „bez glutenu”, dziś kupiłam po 1.39zl
Napewno tylko 80ml wody z żelatyną na 15g ? zrobiłem według przepisu i nic się nie zsiadło. Jak wylałem galaretke to wchłoneła ją masa serowa. Poradźcie co robić.
Co z sokiem z cytryny ? w składnikach jest a potem jakoś zniknął.
Sok cytryny dodajemy do sera. Już uzupełniłam 😉 A co do żelatyny to chodzi o 80 ml wody. Wszystko kwestia gęstości serka i śmietany. Jeśli użyjesz rzadkiej śmietanki to jest ryzyko że się nie zsiądzie i wtedy potrzeba więcej żelatyny. U mnie śmietana jest gęsta 30%.
A wyszło by z twarogiem? Nie za ciezki bylby? Bo ciągle mam za mało białka i musze przemycić gdzie się da.
z tłustym twarogiem też wyjdzie. Nie będzie tak lekki i puszysty jak z mascarpone i trzeba dodać odpowiednią ilość śmietany by uzyskać konsystencję ale da się na pewno 😉
Dziękuję. Właśnie zabieram się za robienie
Komuś jeszcze wyszło masło?
Chyba tylko Tobie 😉 Robię co roku i masa znajomych a teraz i fanów i nikt nie zgłaszał masła 😉
Masło wyszło prawdopodobnie z powodu zbyt długiego ubijania śmietany/ serka. Trzeba uważać i przestać miksować w odopowiednim momencie.
Faktycznie to prawdopodobna przyczyna wytrącenia tłuszczu i powstania masła.
Mi ale ja znalazłam śmietanę 50% więc nic dziwnego
Jakie owoce zamiast truskawek by tu można dać?brzoskwinie? morele?
Jeśli ma być mniej węgli to polecam truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki.
Mam pytanie czy jeśli zrobiłem wszystko z połowy składników to makro jest o połowę mniejsze prawda
Tak połowa całkowitej gramatury, kalorii oraz poszczególnych makroskładników.
Kupiłam galaretkę celio ile czasu ma się zsiadać w lodówce? Normalna galaretką po dwóch godzinach jest już w połowie zgęstniała a ta po 3 dalej płynna. Jest też rozbieżnośc wody do galaretki. W składnikach pisze 400 wody a w przygotowaniu 450??
Już poprawiłam. Ja gotową rozrabiam w 400 g wody.
Jaka kolejność ubijania. Najpierw śmietanę ubić i wtedy dodawać mascarpone? Czy wszystko razem miksować?
Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Hmm, nigdy nie próbowałem robić ciasta na keto ale jestem cieaw czy jeśli zamiast z żelatyną i truskawkami zrobię po prostu sernik z galaretką KFD która ma 0g węgli czy mi to obniży dużo wartość ww.
Trzeba przeliczyć.