Tym razem podrzucam Wam przepis na semifreddo borówkowe. Znalazła go moja córka w książce kucharskiej Lidla i już sama wiedziała, że wystarczy pominąć cukier lub zamienić go na słodzik by powstała wersja LCHF. Dodatkowo podwoiłam ilość tłustej śmietanki i w ten sposób uzyskałam pyszny deser lodowy z gorącym sosem borówkowym, który doskonale smakuje zarówno zimą, jak i latem.
Składniki – semifreddo borówkowe (u mnie 8 sztuk):
- 150 g borówek
- opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
- sok z 1/2 cytryny lub 20 ml soku z cytryn
- 400 ml schłodzonej śmietanki 30-36% (patrz na skład – bez karagenu i zagęszczaczy!)
Składniki – sos borówkowy:
- 100 g borówek
- opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
- sok z 1/2 cytryny lub 20 ml soku z cytryn
Dodatki do dekoracji:
- borówki
- listki mięty
Do przygotowania deseru umyć i osuszyć borówki.
Następnie przesypać je do blendera lub wysokiego pojemnika i zmiksować z dodatkiem soku z połowy sparzonej cytryny oraz opcjonalnie słodzikiem. Ilość słodzika dopasować do swoich preferencji smakowych. Osobiście nie potrzebuję dosładzać, ale robiąc ten deser dla gości używam 40 g erytrolu.
Następnie w osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę.
Masę borówkową wymieszać delikatnie ze śmietanką.
Następnie masę przełożyć do silikonowych foremek na muffinki lub do dużej formy jeśli chcemy uzyskać blok lodowy, który będzie krojony na porcje.
Foremki wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny.
Pod koniec chłodzenia przygotować sos.
Borówki umyć i osuszyć a następnie gotować na malutkim ogniu.
Borówki powinny być miękkie i łatwe do rozgniecenia widelcem.
Do rozgniecionych owoców dodać opcjonalnie słodzik i dalej gotować, mieszając by sos nie przypalił się,
Na koniec dodać sok z połowy cytryny.
Semifreddo borówkowe wyjąć z foremek na talerzyki i serwować z gotowym sosem. Osobiście lubię kontrastowe zestawienie zimnego deseru i gorącego sosu.
Przygotowując semifreddo borówkowe w większej formie, trzeba wyjść je wcześniej z zamrażarki by odtajało nieco do pokrojenia na porcje.
Piękny efekt wizualny uzyskacie serwując semifreddo borówkowe z sosem, borówkami i listkami mięty.
Jeśli lubicie borówki a unikacie laktozy to polecam też lody borówkowe.
—
BTW całości z użyciem 100 g słodzika (jak w przepisie) bez dodatków: 790 g, 1562 kcal, B 10 g, T 144 g, W 57 g. W 100 g: 198 kcal, B 1 g, T 18 g, W 7 g.
super, łatwy i szybki przepis.
Jadłam kiedyś tort mrożony z bezą i takim „kremem”, muszę spróbować zrobić bezę z Twojego przepisu i przełożę ją semifreddo 🙂
Brzmi smakowicie 🙂