Witaj na moim blogu!

SCHAB PO FRANCUSKU W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM (keto, LCHF optymalny, bez glutenu i jajek)

3.9/5 - (16 ocen)

Tym razem jedno z najmniej fotogenicznych dań jakie robiłam do tej pory 😉 Ale jako, że jest przepyszne postanowiłam mimo wszystko podzielić się z Wami przepisem 😉 Wprawdzie schab nie jest mięsem z czołówki keto produktów, ale dzięki odpowiednim dodatkom takim jak tłuszcz i mascarpone można go przyrządzić w taki sposób by idealnie wpasował się w makro LCHF 😉 Połączenie serka z sokiem z cytryny oraz musztardą daje znakomity efekt – delikatny, kremowy a zarazem wyrazisty smak sosu i soczyste mięso. Polecam gorąco! 🙂

Składniki:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm a następnie delikatnie rozbić.

Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złocistego koloru.

Mięso podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Po tym czasie dodać serek i musztardę. Całość dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty.

Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową ale i innymi warzywami niskowęglowodanowymi.

Smacznego!

BTW całości z użyciem wody (można podbić fat dodając więcej tłuszczu): 1530 g, 3247 kcal, B 260 g, T 238 g, W 15 g.

7 komentarzy

Adrianna

Przepyszny schab! Faktycznie, nie wyglada najlepiej ale smak wszystko rekompekstuje! pOLECAM – PYCHa ! 🙂

Odpowiedz
Ola

To jedna z tych potraw co lepiej smakują niż wyglądają ale cieszę się, że zaryzykowałaś i że zasmakował Ci schab po francusku 😉

Odpowiedz
Natalia

Trochę dłużej dusiłam schabik jeszcze na małym ogniu( bo wolę taki mega kruchy), ale ogólnie poezja smaku 🙂 świetnie dobrana kompozycja! dziękuje za fajny przepis 🙂

Odpowiedz
koniarz

a ja sie zastanawiam w jaki sposob zrobic ten schabik zamiast smazenia i z przykryciem po prostu w piekarniku ? probowalas ? ja bym po prostu podsmazyl na patelni i zawartosc wlal do naczynia, tylko nie wiem jakie temeratury lubi schab. Karkowke zawsze robie ok 1,5 godziny i jest idealnie krucha

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *