Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami to lekki posiłek doskonały szczególnie na letnie śniadanie, lunch czy kolację. Połączenie słonego sera ze słodkimi malinami daje niesamowite wrażenia smakowe i na pewno zaskoczy niejedną osobę, która skusi się na to danie. Ponadto sałatka jest bardzo uniwersalna i mogą po nią sięgać zarówno osoby na na adaptacji, które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp.
Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami:
- 200 g świeżego młodego szpinaku
- 100 g sera feta
- 100 g świeżych malin
- 5 g płatków migdałów
- 5 g pestek dyni
- 5 g ziaren słonecznika
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 5 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 5 ml oleju z pestek dyni
- 10 ml oleju MCT
- opcjonalnie ocet balsamiczny
Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić.
Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać sól, pieprz i wymieszane wybrane tłuszcze. Całość dokładnie wymieszać.
Ser feta odsączyć z wody i pokroić w kostkę lub po prostu pokruszyć.
Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny.
Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami.
Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami ma u mnie wiele wariacji i zamiast malin używam też innych owoców jak truskawki, arbuz czy gruszka. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o tym, że po adaptacji dietę należy periodyzować i optymalizować ilość spożywanych makroskładników. Latem w godzinach dopołudniowych, na świeżym powietrzu „bezpieczna” pula węglowodanów rośnie.
—
BTW całości: 435 g, 889 kcal, B 20 g, T 48 g, W 17 g. W 100 g: 204 kcal, B 5 g, T 11 g, W 4 g.
Jest to średnia porcja dla 1 osoby. Wielkość należy indywidualnie dopasować do zapotrzebowania oraz ilości spożywanych posiłków. Jeśli zaś sałatka ma być podana dla większej ilości osób należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.
Dodaj komentarz