Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, KURCZAKIEM I FETĄ (keto, LCHF, bez glutenu)

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, KURCZAKIEM I FETĄ (keto, LCHF, bez glutenu)
3 (60%) 4 votes

Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystamy a że ja wolę wytrawne posiłki niż desery, to owoce albo zjadam po prostu same albo dorzucam do różnego rodzaju sałatek. Znacie już tą ze szpinakiem i malinami a tutaj sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem feta. Świetne danie nie tylko na upalne dni. Orzeźwiające, lekkie, o pozytywnie zaskakującym połączeniu smaków. Do tego uniwersalne i nadające się na każdym etapie diety ketogenicznej czy LCHF, ponieważ ilość składników można indywidualnie dopasować do zapotrzebowania oraz makro poprzez dodanie lub ujęcie tłuszczu, ale i białka, zwiększając bądź zmniejszając ilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów.

sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą

Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja):

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić a następnie pokroić w kostkę.

Połączyć połowę octu balsamicznego z oliwą z oliwek a następnie wlać do pokrojonego mięsa, dodać sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Mięso wstawić na minimum 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce.

Po tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mieszając od czasu do czasu.

Wyłożyć mix sałat, rokulę, roszponkę, szpinak na talerz lub do miski.

Kawałki kurczaka rozłożyć na zieleninie a sos z patelni wlać do małego pojemniczka. Dodać do niego pozostałą część octu oraz olej MCT lub innego zimnotłoczonego o neutralnym smaku. Opcjonalnie można takze dodać miód, co oczywiście podbije węglowodany i należy to ująć w makro posiłku.

Umyte truskawki oraz odsączony ser feta pokroić na kawałki i także wyłożyć na sałatce.

Całość skropić przygotowanym sosem.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą świetnie komponuje się z dodatkiem orzechów włoskich czy płatkami migdałowymi.

Polecam mięso przygotować wcześniej i podsmażone przechowywać w lodówce a sałatkę przygotowywać na bieżąco krojąc szybko pozostałe składniki ponieważ najlepiej smakuje taka świeża.

Kompozycja i proporcje składników można dobierać pod swoje zapotrzebowanie i makro. Sałatka w zależności od etapu diety oraz celu będzie miała mniejszą lub większą zawartość białka (zwiększając lub zmniejszając ilość mięsa i sera) oraz analogicznie udział tłuszczu dolewając lub ujmując ilość olejów.

BTW bez miodu i orzechów: 360 g, 616 kcal, B 25 g, T 53, W 9 g.


4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .