Sałatka z orzechami włoskimi to kolejne bezmięsne danie dla osób nie tylko na diecie LCHF. Pyszna, sycąca, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Skradła już niejedną imprezę w naszym domu! Fantastyczne połączenie smaków m.in.: orzechów, ogórków, cebuli i … jabłka! Tak, jabłka! Mimo, że nie jest to stricte keto owoc, ale można go wkomponować jako dodatek nawet w makro osób z mniejszą ilością węglowodanów. U nas sałatka z orzechami włoskimi sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Składniki – sałatka z orzechami włoskimi:
- 200 g kwaśnego jabłka
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g cebuli czerwonej
- 4 jajka (polecam od kur z wolnego wybiegu)
- 200 g ogórków kiszonych
- 200 g sera żółtego dobrej jakości
- 300 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego)
- 30 g musztardy bez cukru (patrz na skład!)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z musztardą.
Wyłuskane orzechy włoskie zmielić w młynku lub blenderze o mocnych ostrzach.
Sałatka z orzechami włoskimi może być podawana w szklanej misce w formie warstw jak na zdjęciu albo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać przyprawiając ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Jeśli zdecydujecie się na bardziej wizualną wersję z warstwami to polecam następującą kolejność licząc od dna miski: jajka, cebula, połowa sosu, jabłko, ser żółty, druga połowa sosu i na wierzchu orzechy.
BTW całości: 1520 g, 4111 kcal, B 116 g, T 375 g, W 74 g. W 100 g: 270 kcal, B 8 g, T 25 g, W 5 g.
Po ocenach widzę, że nie każdemu sałatka przypadła do gustu:P Fakt, jest specyficzna, ale według mnie naprawdę dobra! Ode mnie 5:)