Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SAŁATKA Z KALAFIORA (keto, LCHF, bez glutenu)

Sałatka z kalafiora to danie, które robię w wielu odsłonach i wielokrotnie ewoluowało w mojej kuchni, dzięki dodaniu nowych składników. Bazę zawsze stanowi surowy kalafior, który jest ogromnym zaskoczeniem dla gości proszących mnie o przepis. Jest on świeży, chrupiący i świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Sałatka z kalafiora w przedstawionej tutaj wersji z serem oraz jajkami jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca. Fanom kalafiora, który jest warzywem niskowęglowodanowym polecam także ryż z kalafiora, którego używam do sosów ale i do sushi w wersji LCHF.

sałatka z kalafiora

Składniki – sałatka z kalafiora:

Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej

Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć.

Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

BTW całości: 1210 g, 2939 kcal, B 115 g, T 268 g, W 21 g. W 100 g: 243 kcal, B 10 g, T 22 g, W 2 g.

7 komentarzy

Przemek

Zrobiłem 🙂 jest przepyszna, cudownie „chrupka” a jak człowiek sobie uświadomi, ze zjada jeszcze same zdrowe i dobre rzeczy, to czego chcieć więcej ? Ląduje w katalogu „ULUBIONE”. Dzięki Pani Olu 🙂

Odpowiedz
Izas

Jak dla mnie to trochę mdła ta sałatka, ja dodałam trochę ogórka konserwowanego. Ale poza tym jest ok.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *