Sałatka z kalafiora to danie, które robię w wielu odsłonach i wielokrotnie ewoluowało w mojej kuchni, dzięki dodaniu nowych składników. Bazę zawsze stanowi surowy kalafior, który jest ogromnym zaskoczeniem dla gości proszących mnie o przepis. Jest on świeży, chrupiący i świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Sałatka z kalafiora w przedstawionej tutaj wersji z serem oraz jajkami jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca. Fanom kalafiora, który jest warzywem niskowęglowodanowym polecam także ryż z kalafiora, którego używam do sosów ale i do sushi w wersji LCHF.

Składniki – sałatka z kalafiora:
- 400 g kalafiora
- 5 jajek
- 130 g sera żółtego
- 130 g sera mozzarella
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 250 g majonezu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej
Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć.
Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
—
BTW całości: 1210 g, 2939 kcal, B 115 g, T 268 g, W 21 g. W 100 g: 243 kcal, B 10 g, T 22 g, W 2 g.
Zaczęłam wchodzić na keto, dziękuję za przepisy
Zrobiłem 🙂 jest przepyszna, cudownie „chrupka” a jak człowiek sobie uświadomi, ze zjada jeszcze same zdrowe i dobre rzeczy, to czego chcieć więcej ? Ląduje w katalogu „ULUBIONE”. Dzięki Pani Olu 🙂
Olu ,dzięki za salateczke lecę do kuchni robić .Milej wycieczki niedzielnej