Witaj na moim blogu!

SAŁATKA Z KALAFIORA (keto, LCHF, bez glutenu)

3.3/5 - (129 ocen)

Sałatka z kalafiora to danie, które robię w wielu odsłonach i wielokrotnie ewoluowało w mojej kuchni, dzięki dodaniu nowych składników. Bazę zawsze stanowi surowy kalafior, który jest ogromnym zaskoczeniem dla gości proszących mnie o przepis. Jest on świeży, chrupiący i świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Sałatka z kalafiora w przedstawionej tutaj wersji z serem oraz jajkami jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca. Fanom kalafiora, który jest warzywem niskowęglowodanowym polecam także ryż z kalafiora, którego używam do sosów ale i do sushi w wersji LCHF.

sałatka z kalafiora

Składniki – sałatka z kalafiora:

Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej

Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć.

Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

BTW całości: 1210 g, 2939 kcal, B 115 g, T 268 g, W 21 g. W 100 g: 243 kcal, B 10 g, T 22 g, W 2 g.

7 komentarzy

Przemek

Zrobiłem 🙂 jest przepyszna, cudownie „chrupka” a jak człowiek sobie uświadomi, ze zjada jeszcze same zdrowe i dobre rzeczy, to czego chcieć więcej ? Ląduje w katalogu „ULUBIONE”. Dzięki Pani Olu 🙂

Odpowiedz
Izas

Jak dla mnie to trochę mdła ta sałatka, ja dodałam trochę ogórka konserwowanego. Ale poza tym jest ok.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *