Sałatka z kalafiora to danie, które robię w wielu odsłonach i wielokrotnie ewoluowało w mojej kuchni, dzięki dodaniu nowych składników. Bazę zawsze stanowi surowy kalafior, który jest ogromnym zaskoczeniem dla gości proszących mnie o przepis. Jest on świeży, chrupiący i świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Sałatka z kalafiora w przedstawionej tutaj wersji z serem oraz jajkami jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca. Fanom kalafiora, który jest warzywem niskowęglowodanowym polecam także ryż z kalafiora, którego używam do sosów ale i do sushi w wersji LCHF.
Składniki – sałatka z kalafiora:
- 400 g kalafiora
- 5 jajek
- 130 g sera żółtego
- 130 g sera mozzarella
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 250 g majonezu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej
Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć.
Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
—
BTW całości: 1210 g, 2939 kcal, B 115 g, T 268 g, W 21 g. W 100 g: 243 kcal, B 10 g, T 22 g, W 2 g.
Zaczęłam wchodzić na keto, dziękuję za przepisy
Zrobiłem 🙂 jest przepyszna, cudownie „chrupka” a jak człowiek sobie uświadomi, ze zjada jeszcze same zdrowe i dobre rzeczy, to czego chcieć więcej ? Ląduje w katalogu „ULUBIONE”. Dzięki Pani Olu 🙂
Olu ,dzięki za salateczke lecę do kuchni robić .Milej wycieczki niedzielnej
Jak dla mnie to trochę mdła ta sałatka, ja dodałam trochę ogórka konserwowanego. Ale poza tym jest ok.
Oczywiście należy przyprawić pod swoje kubki smakowe 😉
zaczynam moja przygode z KETO czy dam rade …… salatka mmmmm
Cieszę się, że smakuje i trzymam kciuki za Twój cel!