Sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym to kolejny przykład na to ,że dieta ketogeniczna może być lekka, smaczna i przyjemna. Połączenie różnego rodzaju sałat, truskawek, borówek, grillowanego sera halloumi z sosem na bazie masła orzechowego, oliwy bądź oleju MCT oraz soku z cytryny daje fantastyczny efekt finalny. Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu sprawdzi się szczególnie u osób, które nie mają czasu na gotowanie. Sałatka idealna na śniadanie, kolację lub jako przekąska podczas rożnego rodzaju imprez. Nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda! Dobierając poszczególne składniki pod indywidualne makro sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji jak i redukcji, dzięki zwiększeniu lub zmniejszeniu udziału białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Jeśli lubicie ten rodzaj sera, to polecam Wam także przepis na halloumi w sosie paprykowym.
Składniki – sałatka z halloumi, owocami i sosem orzechowym
- 70 g mixu sałat z rukolą, roszponką, szpinakiem
- 120 g sera halloumi
- 100 g truskawek
- 50 g borówek
Składniki na sos
- 20 g zmiksowanych orzechów pecan lub kremu z orzechów pecan
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgin lub oleju MCT
- 5 ml soku z cytryny
Umytą i odsączoną sałatę, rukolę, roszponkę, szpinak rozłożyć na talerzu.
Ser halloumi pokroić w cienkie plastry.
Następnie na patelni grillowej lub beztłuszczowej podsmażyć z obu stron ser, do momentu aż się zarumieni. Przestudzony ser wyłożyć na sałatkę.
Umyć i osuszyć owoce. Następnie truskawki pokroić na mniejsze kawałki np. w plasterki lub ćwiartki.
Na koniec w osobnym naczyniu np. małym słoiczku z zakrętką wymieszać wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
—
BTW całości: 375 g, 688 kcal, B 30 g, T 55 g, W 16 g.
Dodaj komentarz