Witaj na moim blogu!

SAŁATKA WARSTWOWA Z SZYNKĄ I SELEREM (keto, redukcja)

4.8/5 - (6 ocen)

Ta kolorowa sałatka warstwowa z szynką i selerem znakomicie sprawdza się zarówno jako potrawa na świątecznym stole, na różnego rodzaju okazje, jak i na co dzień. Bardzo soczysta, pyszna i sycąca niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby. Zdecydowanie jej zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto jest to przepis uniwersalny, z którego skorzystają za równo osoby na redukcji, jak i na adaptacji podbijając lub obniżając ilość tłuszczu (majonezu/oliwy/MCT).

Składniki – sałatka warstwowa z szynką i selerem

  • 6 jajek
  • 200 g wędzonej wędliny np. szynki lub indyka (tutaj indyk)
  • 200 g sera żółtego
  • 180 g selera konserwowego (waga po odsączeniu)
  • 100 g rzodkiewki
  • 30 g szczypiorku
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g majonezu (polecam domowy)
  • 30 g musztardy

Przygotowanie

Seler wyłożyć na sitko, a następnie dociskać dłonią by dokładnie odsączyć z wody,

Szynkę/Indyka pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

Przygotować sos mieszając jogurt, majonez i musztardę.

W misce układać kolejno warstwy: seler, szynka/indyk, jajka, sos, ser, rzodkiewki i szczypiorek.

Po więcej inspiracji na wielkanocne przepisy zapraszam tutaj.

BTW całości z indykiem: 1300 g, 2350 kcal, B 130 g, T 188 g, W 29 g.

Dzieląc na 5 równych porcji, w jednej: 470 kcal, B 26 g, T 38 g, W 6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *