Ta kolorowa sałatka warstwowa z szynką i selerem znakomicie sprawdza się zarówno jako potrawa na świątecznym stole, na różnego rodzaju okazje, jak i na co dzień. Bardzo soczysta, pyszna i sycąca niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby. Zdecydowanie jej zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto jest to przepis uniwersalny, z którego skorzystają za równo osoby na redukcji, jak i na adaptacji podbijając lub obniżając ilość tłuszczu (majonezu/oliwy/MCT).
Składniki – sałatka warstwowa z szynką i selerem
- 6 jajek
- 200 g wędzonej wędliny np. szynki lub indyka (tutaj indyk)
- 200 g sera żółtego
- 180 g selera konserwowego (waga po odsączeniu)
- 100 g rzodkiewki
- 30 g szczypiorku
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g majonezu (polecam domowy)
- 30 g musztardy
Przygotowanie
Seler wyłożyć na sitko, a następnie dociskać dłonią by dokładnie odsączyć z wody,
Szynkę/Indyka pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Przygotować sos mieszając jogurt, majonez i musztardę.
W misce układać kolejno warstwy: seler, szynka/indyk, jajka, sos, ser, rzodkiewki i szczypiorek.
Po więcej inspiracji na wielkanocne przepisy zapraszam tutaj.
—
BTW całości z indykiem: 1300 g, 2350 kcal, B 130 g, T 188 g, W 29 g.
Dzieląc na 5 równych porcji, w jednej: 470 kcal, B 26 g, T 38 g, W 6 g.
Dodaj komentarz