Dzisiaj kolejna odsłona z serii sałatek warstwowych, które nie tylko doskonale smakują ale i pięknie wyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i na codziennym stole 😉 Tym razem postawiłam na rzodkiewki i szczypiorek w towarzystwie wiejskiej szynki, jajek i tłustych dodatków. Sałatkę polecam podawać w szklanej misce aby jak najlepiej zaprezentować jej warstwy.
Składniki:
- 150 g rzodkiewki
- 30 g szczypiorku
- 250 g szynki dobrej jakości
- 250 g sera żółtego tłustego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 150 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę.
Masło umieścić w zamrażarce.
Szynkę pokrojoną w kostkę wyłożyć na dnie naczynia.
Rozsmarować warstwę majonezu.
Zetrzeć na tarce jarzynowej ser żółty i schłodzone masło.
Wyłożyć pokrojone jajka a następnie przyprawić je solą i pieprzem.
Kolejna warstwa to drobno pokrojony szczypiorek.
Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na wierzch a następnie delikatnie posolić i przepieprzyć.
Smacznego!
—
BTW całości: 1170 g, 3674 kcal, B 163 g, T 328 g, W 17 g. W 100 g: 314 kcal, B 14 g, T 28 g, W 1,5 g.
Jaki majonez polecasz?
najlepiej domowy np n bazie oleju MCT a z gotowych taki na K. ma najbardziej akceptowalny skład choć to i tak nie te tłuszcze na których nam zależy 😉
Po co masło ??
Dla podbicia tłuszczu przy zachowaniu konsystencji i walorów smakowych 😉
jeśli wystarczają mi dwa posilki dziennie bo czuje się najedzona to dobrze?
Wszystko zależy od tego jak duże są te posiłki, czy zaspokajają Twoje zapotrzebowanie i jak się czujesz spożywając taka ilość. Kwestia ilości, częstotliwości, wielkości spożywanych posiłków to bardzo indywidualna sprawa i trzeba znaleźć swój złoty środek. Jednak większość osób poprzestaje na 2-3 posiłkach dziennie z racji tego że tłuszcz syci na dużo dłużej niż węglowodany.
A ile jajek należy dodać do tej sałatki? Bo nie pisze w przepisie
Informacja jest zwarta w liście składników.
Majonez na bazie MCT.. Mozesz zasugerowac jakis przepis. sama czesto robie majonez domowy lecz chcialabym posunac sie o krok dalej I zrobic taki na baize koko lub MCT.. Boje sie jednak eksperymentowac..
OK, będzie! 🙂
Kiedy będę na redukcji czy mam zrezygnować w tym przepisie z masła? Na razie jestem na adaptacji, więc zrobiłam sałatkę dokładnie wg przepisu, smakuje świetnie 🙂
Zależy jakie makro będziesz miała ustalone na redukcji 😉