Oto kolejna wersja uwielbianych przeze mnie śledzi, które polecam umieścić na stałe w swoim keto jadłospisie. Pyszna i sycąca sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem! Doskonała propozycja na co dzień, jak i od święta. Do tego szybka i bardzo prosta do przygotowania z ogólnodostępnych i niskobudżetowych składników. Sprawdzi się idealnie zarówno na adaptacji po dodatkowym podbiciu puli tłuszczu, jak i na redukcji, gdzie jest go nieco mniej. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynką, śledzie po kaszubsku, śledzie curry, śledzie w porach, śledzie korzenne, śledzie w czerwonej kapuście, śledzie faszerowane kapustą kiszoną, kolorowe śledzie z papryką
Składniki – sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem
- 200 g filetów śledziowych matias
- 4 jajka
- 100 g ogórków kiszonych
- 50 g cebuli
- 100 g sera żółtego
- 30 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego gęstego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc.
Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić.
Cebulę obrać, drobno posiekać a następnie przełożyć na sitko, sparzyć gorącą wodą i odstawić do wystudzenia.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej od grubych oczkach.
Ogórki odsączyć z wody i pokroić w kostkę a szczypiorek poszatkować.
Następnie wszystkie tak przygotowane składniki i wrzucić do miski, dołożyć majonez, jogurt, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem najlepiej smakuje schłodzona przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki składników.
—
BTW całości: 770 g, 1389 kcal, B 99 g, T 105 g, W 9 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej porcji: 347 kcal, B 25 g, T 26 g, W 2 g.
Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej porcji: 463 kcal, B 33 g, T 35 g, W 3 g.
Dodaj komentarz