Sałatka makaronowa z szynką, ogórkiem i pomidorem to lekko zmodyfikowane danie jakie robiłam jeszcze przed przejściem na dietę ketogeniczną. W zasadzie to tylko zamieniłam tradycyjny makaron na konjac, czyli taki bez węglowodanów. Jest to kolejny przepis, który sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, jak i redukcji czy stabilizacji wagi, ponieważ przygotowując sos decydujemy jaką pule tłuszczu w nim dostarczymy. Poza tym to świetna opcja dla miłośników bardzo prostych i szybkich dań. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Sałatka z makaronem, ogórkiem i pomidorem doskonale się sprawdzi zarówno na kolację, śniadanie, a także podczas uroczystości czy na wynos np. do pracy.
Składniki – sałatka makaronowa z szynką, ogórkiem i pomidorem
- 200 g makaronu konjac – tutaj w formie „ryżu”
- 150 g szynki wędzonej
- 100 g ogórka
- 100 g pomidora
- 1 łyżeczka szczypiorku
Sos:
- 30 g jogurtu naturalnego gęstego
- 20 g majonezu
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgin lub oleju MCT
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Makaron konjac odcedzić na sitku, wypłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić do całkowitego odsączenia.
Pomidora oraz obranego ogórka pokroić w kostkę.
Dobrej jakości szynkę również pokroić w kosteczkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Następnie wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski.
W zależności od makro jakie potrzebujemy uzyskać przygotować odpowiedni sos. Tutaj jogurt naturalny, majonez, olej MCT lub oliwę z oliwek oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Sałatkę odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły.
Jeśli szukacie pomysłów na inne kto sałatki to polecam np. brokułową z tuńczykiem, brokułową z kurczakiem, z awokado i ogórka, cheesburgerową, gyros, z orzechami włoskimi, grecką, z kalafiora, z kurczakiem i kiełbasą.
—
BTW całości: 515 g, 436 kcal, B 29 g, T 31 g, W 11 g.
Dodaj komentarz