Sałatka leśny mech z tuńczykiem to mój autorski przepis, który niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby! Znakomicie wygląda, dzięki czemu doskonale sprawdza się podczas różnego rodzaju uroczystości czy świąt. Do tego jest przepyszna i ma wiele wersji smakowych. W zależności od upodobań wystarczy wybrać ulubione składniki takie jak jajka, warzywa, sos oraz główne dodatki w postaci tuńczyka, wędzonej szynki, indyka itp. Natomiast wspólnym elementem jest zawsze górna warstwa, czyli pokruszone ciasto szpinakowe, które zapewne znacie z przepisu na roladę szpinakową. Sałatka świetnie sprawdzi się u osób na redukcji, a po zwiększeniu puli tłuszczu także na adaptacji.
Składniki – sałatka leśny mech z tuńczykiem
Ciasto szpinakowe
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól kłodawska
- pieprz czarny
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Pozostałe składniki
- 170 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g papryki żółtej
- 40 g cebuli czerwonej
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 80 g majonezu
- 150 g jogurtu greckiego 0%
- sól kłodawska
Przygotowanie
Tutaj znajduje się krótki filmik z przygotowania sałatki.
Szpinak umyć pod bieżącą, zimną wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć.
Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Osobiście zdecydowanie polecam jednak świeży szpinak, aby uzyskać tak soczysty zielony kolor.
Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie zblendować.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto wylać na małą blachę (np. 22×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termoobiegu.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Polecam przykryć je na chwilę ściereczką by łatwiej odklejało się od papieru.
W tym czasie jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać a następnie pokroić w kostkę.
Tuńczyka wyłożyć na sitku i odcedzić z zalewy.
Paprykę umyć, wydrążyć a następnie pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Następnie przygotować sos mieszając majonez, jogurt grecki i przyprawy.
Wystudzone ciasto szpinakowe pokruszyć na drobne kawałki.
Na dnie naczynie (dla efektów wizualnych polecam szklaną miskę) wykładać po kolei następujące warstwy: jajka, papryka, tuńczyk, sos, ser, ciasto szpinakowe i czerwona cebula.
—
BTW całości: 995 g, 1555 kcal, B 106 g, T 114 g, W 23 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 389 kcal, B 27 g, T 29 g, W 6 g.
Dodaj komentarz