Witaj na moim blogu!

SAŁATKA LEŚNY MECH Z TUŃCZYKIEM (keto, redukcja)

3.9/5 - (19 ocen)

Sałatka leśny mech z tuńczykiem to mój autorski przepis, który niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby! Znakomicie wygląda, dzięki czemu doskonale sprawdza się podczas różnego rodzaju uroczystości czy świąt. Do tego jest przepyszna i ma wiele wersji smakowych. W zależności od upodobań wystarczy wybrać ulubione składniki takie jak jajka, warzywa, sos oraz główne dodatki w postaci tuńczyka, wędzonej szynki, indyka itp. Natomiast wspólnym elementem jest zawsze górna warstwa, czyli pokruszone ciasto szpinakowe, które zapewne znacie z przepisu na roladę szpinakową. Sałatka świetnie sprawdzi się u osób na redukcji, a po zwiększeniu puli tłuszczu także na adaptacji.

Składniki – sałatka leśny mech z tuńczykiem

Ciasto szpinakowe

Pozostałe składniki

Przygotowanie

Tutaj znajduje się krótki filmik z przygotowania sałatki.

Szpinak umyć pod bieżącą, zimną wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć.

Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Osobiście zdecydowanie polecam jednak świeży szpinak, aby uzyskać tak soczysty zielony kolor.

Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie zblendować.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.

Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto wylać na małą blachę (np. 22×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni.

Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termoobiegu.

Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Polecam przykryć je na chwilę ściereczką by łatwiej odklejało się od papieru.

W tym czasie jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać a następnie pokroić w kostkę.

Tuńczyka wyłożyć na sitku i odcedzić z zalewy.

Paprykę umyć, wydrążyć a następnie pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Następnie przygotować sos mieszając majonez, jogurt grecki i przyprawy.

Wystudzone ciasto szpinakowe pokruszyć na drobne kawałki.

Na dnie naczynie (dla efektów wizualnych polecam szklaną miskę) wykładać po kolei następujące warstwy: jajka, papryka, tuńczyk, sos, ser, ciasto szpinakowe i czerwona cebula.

BTW całości: 995 g, 1555 kcal, B 106 g, T 114 g, W 23 g.

Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 389 kcal, B 27 g, T 29 g, W 6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *