Sałatka gyros to już chyba klasyk. Jedna z najbardziej popularnych i lubianych przekąsek tego rodzaju. Smakuje wszystkim, zarówno dużym, jak i małym. Jest nie tylko pyszna, ale ułożona warstwowo w szklanym naczyniu także wspaniale wygląda. Doskonale sprawdza się na stołach podczas świąt, Sylwestra oraz innych uroczystości. Do przygotowania sałatki gyros używam tak jak w oryginale piersi z kurczaka, ale pomijam kukurydzę a ogórki konserwowe zamieniam na kiszone. Zwracam także oczywiście uwagę na skład majonezu i ketchupu lub używam domowych. Wypróbujcie przepis na sałatkę gyros a na pewno przypadnie Wam ona do gustu.

Składniki – sałatka gyros:
- 500 g piersi z kurczaka
- 30 ml (3 łyżki) oliwy z oliwek
- 100 g ogórków kiszonych
- 60 g cebuli czerwonej
- 150 g papryki czerwonej
- 500 g kapusty pekińskiej
- 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład)
- sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny świeżo mielony - 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu
- 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek)
- opcjonalnie 100 g sera żółtego dobrej jakości
Przygotowanie – sałatka gyros:
Piersi z kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki.
Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki.
Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki kiszone odsączyć i także pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki układać warstwami najlepiej w szklanej salaterce.
Sałatka gyros – ułożenie warstw od najniższej: pierś z kurczaka, ketchup/sos pomidorowy, ogórki, opcjonalnie ser żółty, cebula, majonez, papryka, kapusta pekińska.
BTW całości bez sera: 1505 g, 1689 kcal, B 122 g, T 119 g, W 39 g. W 100 g: 112 kcal, B 9 g, T 8 g, W 3 g.
BTW całości z serem żółtym: 1605 g, 2041 kcal, B 148 g, T 146 g, W 40 g. W 100 g: 127 kcal, B 9 g, T 9 g, W 2 g.
Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy.
Witaj 🙂
Czy możesz podzielić się informacją jakiej firmy ketchupu używasz? Mi jakoś zawsze trudno było znaleźć ketchup bez cukru, dlatego chętnie dowiem się jakiego wypatrywać na półach sklepowych 🙂
Używam domowego kub firmy Krokus bez cukru albo popularny H… bez cukru ze stewią.
A jaki majonez polecasz z kupnych?
Przez dietetyków nawet polecany jest Kielecki – nie zawiera dodatkowego cukru, tylko tyle co w musztardzie 🙂
Oczywiście tylko jeszcze w grę wchodzi i to jest bardzo ważne – rodzaj używanych tam tłuszczów 😉
Pytanko, czemu rezygnujemy z ogórków konserwowych?
Bo w zalewie jest ocet i cukier a kiszonki mają więcej dobrego w sobie 😉
Gdzie kupię ketchup bez cukru ? Nigdzie nie mogę go zlokalizować :c
Ja kupuję tutaj.
Witam, jaka kaloryczność jest w 100 gramach ? 🙂 pozdrawiam
Makro znajduje się pod przepisem 😉