Popularna amerykańska sałatka Cobb to znakomite połączenie smaków oraz tekstury jej różnorodnych składników. Kurczak, awokado, pomidorki, bekon, jajka, ser, cebula i sałata tworzą fantastyczną kompozycję zarówno pod kątem smakowitości, jak i wizualnie. Szybka i bardzo łatwa do przygotowania, a jednocześnie robiąca świetne wrażenie. Niewątpliwie ten kolorowy półmisek sprawdza się znakomicie podczas różnego rodzaju uroczystości, ale jest też świetnym pomysłem na codzienny posiłek. Bez problemu może znaleźć się w menu zarówno osób na redukcji, jak i podczas adaptacji po odpowiednim zwiększeniu puli tłuszczów w postaci sosu winegret, który jest nieodłącznym dodatkiem do tego dania.
Składniki – sałatka Cobb
- 200 g sałaty lodowej
- 120 g dojrzałego awokado (waga bez pestki)
- 60 g boczku wędzonego w plastrach
- 100 g pomidorków koktajlowych/cherry
- 200 g piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 50 g sera camembert
- 70 g cebuli czerwonej
- 3 jajka
Przygotowanie
Liście sałaty umyć, dobrze osuszyć, a następnie porwać na kawałki i rozłożyć na półmisku.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Plastry boczku wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni, wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z tłuszczu i wystudzić.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć przyprawą do kurczaka bądź mieszanką przypraw i usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku.
Pomidorki umyć, wysuszyć i pokroić na połówki.
Ser camembert pokroić w trójkąciki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
Na sałacie ułożyć bok siebie w rzędach pokrojone i przygotowane wszystkie w/w składniki.
Sałatkę należy podawać z sosem winegretem, dzięki czemu zostanie podbita także pula tłuszczu w całym daniu.
Jeśli szukacie pomysłu na inne nie tylko imprezowe sałatki, to polecam np. cheesburgerową czy gyros.
—
BTW całości z w/w składników: 1020 g, 1155 kcal, B 98 g, T 78 g, W 19 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 289 kcal, B 25 g, T 20 g, W 5 g.
Dodaj komentarz