Witaj na moim blogu!

SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu)

4/5 - (23 ocen)

Jeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce.  Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę.

sałatka cheesburgerowa

Składniki – sałatka cheesburgerowa:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego albo mieszanego (u mnie pół na pół)
  • 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee  lub oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g papryki kolorowej
  • 100 g pomidora
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści)
  • 200 g sera żółtego dobrej jakości
  • 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K.
  • 50 g śmietany 30%
  • 30 g ketchupu bez cukru lub domowego
  • 15 g musztardy BIO lub innej o dobrym składzie
  • sól himalajska lub kłodawska
    pieprz czarny świeżo mielony

Mięso mielone podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia.

Sałatę porwać na drobne kawałki. 

Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup.

Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy):

  • 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa
  • 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup
  • pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula
  • 1/2 części sałaty lodowej
  • pozostała część mięsa
  • pozostały sos
  • pokrojone w kostkę ogórki kiszone
  • starty ser żółty
  • pozostała sałata lodowa
sałatka cheesburgerowa

Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach.

Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado, ogórecznika, ostropestu czy oliwy z oliwek.

Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy np  sałatkę gyros.

Smacznego!

BTW całości bez pieczywa na bazie majonezu K.: 2445 g, 4841 kcal, B 248 g, T 406 g, W 47 g. W 100 g: 198 kcal, B 10 g, T 17 g, W 2 g.

7 komentarzy

Marta

Na ile porcji należy podzielić sałatkę żeby nie przesadzić? Bo wygląda smakowicie.

Odpowiedz
Ola

To zależy dla kogo. Inna ilość porcji wyjdzie dla aktywnego młodego mężczyzny sportowca, a inna dla starszej pani, która siedzi w domu. Wszystko kwestia zapotrzebowania kalorycznego danej osoby.

Odpowiedz
aneta

smaczna sałatka, zapomniałam dodac cebuli 🙂 zrobie na święta obowiazkowo juz z cebulką 😀 Dziękuje.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *