Jeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę.

Składniki – sałatka cheesburgerowa:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego albo mieszanego (u mnie pół na pół)
- 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g papryki kolorowej
- 100 g pomidora
- 100 g czerwonej cebuli
- 200 g ogórków kiszonych
- 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści)
- 200 g sera żółtego dobrej jakości
- 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K.
- 50 g śmietany 30%
- 30 g ketchupu bez cukru lub domowego
- 15 g musztardy BIO lub innej o dobrym składzie
- sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny świeżo mielony
Mięso mielone podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia.
Sałatę porwać na drobne kawałki.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup.
Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy):
- 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa
- 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup
- pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula
- 1/2 części sałaty lodowej
- pozostała część mięsa
- pozostały sos
- pokrojone w kostkę ogórki kiszone
- starty ser żółty
- pozostała sałata lodowa

Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach.
Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado, ogórecznika, ostropestu czy oliwy z oliwek.
Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy np sałatkę gyros.
Smacznego!
—
BTW całości bez pieczywa na bazie majonezu K.: 2445 g, 4841 kcal, B 248 g, T 406 g, W 47 g. W 100 g: 198 kcal, B 10 g, T 17 g, W 2 g.
Witam, majone K to jaki majonez?
Kiel… 😉
…dziękuję
Na ile porcji należy podzielić sałatkę żeby nie przesadzić? Bo wygląda smakowicie.
To zależy dla kogo. Inna ilość porcji wyjdzie dla aktywnego młodego mężczyzny sportowca, a inna dla starszej pani, która siedzi w domu. Wszystko kwestia zapotrzebowania kalorycznego danej osoby.
smaczna sałatka, zapomniałam dodac cebuli 🙂 zrobie na święta obowiazkowo juz z cebulką 😀 Dziękuje.
Cebulka obowiązkowa 🙂