Sałatka caprese , czyli pomidory, mozzarella i bazylia to jeden najpopularniejszych włoskich smakołyków. Idealna w upalne dni jako lekkie śniadanie, lunch czy kolacja. Nie tylko świetnie smakuje, ale i znakomicie wygląda więc sprawdza się także jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych. W zależności od ilości i rodzaju użytych dodatków w postaci sosu czy oliwek można znakomicie podbić makro o tłuszcz pod etap i cel jaki nam aktualnie przyświeca.
Składniki na sałatkę caprese:
- 200 g pomidorów
- 125 g mozzarelli w kulce z zalewy
- liście świeżej bazylii ( u mnie 30 g)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- opcjonalnie suszone oregano lub bazylia
- 10 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 5 ml oleju z pestek dyni
- 10 ml oleju MCT
- opcjonalnie ocet balsamiczny
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ok 0,5 cm grubości plastry.
Mozzarellę wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na takiej samej grubości plastry.
Używając świeżej bazylii (co gorąco polecam) oberwać kilkanaście listków.
Pomidory układać na półmisku na przemian z mozzarellą i listkami bazylii.
Można też użyć suszonej bazylii, ale zdecydowanie bardziej polecam świeże zioła jeśli tylko mamy do nich dostęp.
Sałatkę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i polać przygotowanym sosem. U mnie sprawdza się mix: oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, który nadaje fajnego orzechowego posmaku oraz olej MCT.
Można również użyć octu balsamicznego a w rozszerzonej wersji dołożyć pokrojone czarne lub zielone oliwki.
Sałatkę najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem i wtedy ją posolić. Nie polecam wcześniejszego solenia aby pomidory nie puściły soku i nie rozmiękły za bardzo.
Caprese można też podawać w formie koreczków czyli pomidorek koktajlowy, kuleczka mozzarelli i listek bazylii połączone wykałaczką, które macza się w przygotowanym sosie.
Smacznego!
—
BTW sałatki caprese : całość z użyciem w/w 25 g tłuszczu w postaci sosu: 380 g, 586 kcal, B 26 g, T 44 g, W 9 g.
Dodaj komentarz