Bezglutenowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Idealny lunch dla tych, którzy nie mają możliwości podgrzania posiłku będąc poza domem np. w pracy czy w podróży. Znakomicie sprawdza się także na różne okazje a w sezonie letnim podczas grillowania.
Składniki:
• 1 brokuł
• 3 jajka
• 2 pomidory
• ser feta
• płatki migdałowe
• 150 g śmietany 18%
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki majonezu domowego lub Majonezu Kieleckiego (ma najbardziej akceptowalny skład ;))
• sól kłodawska, pieprz czarny, oregano, bazylia itp.
• sok z cytryny
Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, majonez, przyprawy oraz trochę soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać.
Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 6-7 minut. Odcedzić, wystudzić, podzielić na małe różyczki.
Pomidory i ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. migdały przesmażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Brokuły, pomidory i jajka ułożyć na przemian w salaterce (można zostawić kilka do dekoracji). następnie zalać sosem czosnkowym, posypać migdałami i udekorować pomidorami, brokułami, jajkiem oraz serem feta.
Jaka smakowita sałatka i absolutnie w moim guście;)
Witam . Zrobiłam dzisiaj na kolację , przepyszna i bardzo syta 🙂
Cieszę się, że przypadła do gustu. Niech idzie na zdrówko 🙂
idealna na kolację i do pracy 🙂