Zaoszczędź sobie kilkaset kalorii i, co najważniejsze, węglowodanów w swoich posiłkach jedząc ryż z kalafiora!
Dla porównania 100g gotowanego produktu:
Ryż z kalafiora – 23 kcal (białka: 2g, tłuszcze: 0g, węglowodany: 4g)
Ryż biały – 130 kcal w 100 g ((białka: 3g, tłuszcze: 0g, węglowodany: 28g)
Ryż z kalafiora możesz przygotowań na 3 różne sposoby, uzyskując różne efekty pasujące do wszelkiego rodzaju dań.
Oddzielone różyczki kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub umieścić w pojemniku i zblendować do momentu aż kalafior będzie przypominał ziarenka ryżu.
Gdy kalafior jest przygotowany, można go przechowywać aż będzie potrzebny. Najlepiej podzielić go na porcje po 100g (25 kalorii) i przechowywać w lodówce do trzech dni, albo w zamrażarce przez dwa miesiące. Ryż może być podgrzewany w mikrofalówce zamrożony lub rozmrożone przed smażeniem lub gotowaniem w kuchence mikrofalowej.
Ryż gotowany w mikrofalówce
Najprostsza i najszybsza metoda. . Uzyskany „ryż” przykryć folią spożywczą i umieścić w mikrofalówce na 3-4 minuty w bardzo wysokiej temperaturze. W przypadku ryżu z zamrażarki gotować 4-5 minut mieszając .
Metoda ta daje ładnie wyglądający ryż o neutralnym smaku, idealny do serwowania z curry lub gulaszem
Ryż smażony
Ryż smażyć przez 5 minut na odrobinie rozgrzanego oleju kokosowego.
Ryż nabiera lekko orzechowego smaku i koloru i niestety robią się w niektórych miejscach zbite grudki. Sprawdza się do wykonywania sushi z kalafiora, ponieważ grudki lepiej się łączą ze sobą w dłoni.
Ryż prażony
Blachę skropić oliwą z oliwek a następnie rozłożyć cienką, równomierną warstwę ryżu. Ryż prażyć przez 12 minut w temperaturze 200 ° C, mieszając go trakcie prażenia.
Ryż przygotowany w piekarniku jest lekki, puszysty i ma intensywny smak.
Myślałem, że już po stronie i od dawna tu nie zaglądałem. A dziś coś mnie tkneło. Niespodzianka
A dlaczego miałoby być już po stronie? 😉 Przepisy cieszą się bardzo dużą popularnością więc działam dalej bo wiele osób już schudło dzięki diecie LCHF i moim przepisom 😉
Ciekawe czy taki ryż kalafiorowy ma w ogóle smak zbliżony do ryżu… ja tam kalafiora bardzo lubię, ale nie chciałoby mi się specjalnie produkować ryzu jak mogłabym zjesc kurczaka z całym kalafiorem zamiast z ryżem. Fajnym pomysłem na danie z kalafiora jest tez zupa bogata w cenne warzywa: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/zupa-kalafiorowa-zdrowie-w-garnku Musimy wybierać z żywności tylko to co dostępne i zdrowe,a eksperymenty kulinarne – czemu nie 🙂
Droga Olu ! Gratuluję Ci świetnej strony . Można się tutaj dowiedzieć bardzo dużo ciekawych rzeczy.Widać ,że masz znaczną wiedzę z zakresu dietetyki. Ale jedno mnie niepokoi. A mianowicie to , że w przepisach często używasz kuchenki mikrofalowej do przyrządzania proponowanych potraw. Po podgrzaniu jedzenia w mikrofali, pomijając fakt szkodliwego promieniowania, traci ono większość , jeśli nie wszystkie cenne wartości odżywcze, witaminy i minerały, makro i mikroelementy. Pozdrawiam i życzę wiele sukcesów !
Novali opadaj mi proszę w ilu przepisach używam kuchenki mikrofalowej? i przełóż to na ilość przepisów jakie do tej pory opublikowałam a zobaczysz że używam a raczej używałam jej sporadycznie 😉 Co do samych kuchenek mikrofalowych i ich szkodliwości to różne są teorie i badania na ten temat, ale uspokoję Cię że do przygotowania posiłków prawie jej nie używam ostatnio.