Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach, imprezach i spotkaniach. Soczysta ryba w duszonych warzywach doskonale sprawdzi się także jako pyszny i sycący obiad na co dzień. W mojej keto wersji tego dania całkowicie rezygnuję z panierki. Rybę jedynie przyprawiam i podsmażam lub – w bardziej leniwej wersji – zapiekam w uprzednio uduszonych warzywach. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Danie polecam przygotować 2-3 dni wcześniej by smaki dobrze się przegryzły. Więcej przepisów na keto potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie tutaj.
Składniki- ryba po grecku
- 500 g filetu z dorsza bez skóry
- 30 ml soku z cytryny
- 120 g oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 50 g cebuli
- 200 g cukinii
- 100 g selera
- 50 g pora (jasnozielona część)
- 100 g marchewki
- 100 g pietruszki
- 200 g passaty pomidorowej 100%
- 100 ml gorącej wody
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- papryka słodka mielona
- oregano
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
Ryby bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą oraz pieprzem i odstawić..
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię umyć i bez obierania także zetrzeć na tarce.
Pora umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż a następnie pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie wraz z porem zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Na patelnię dodać pozostałe warzywa, dodać gorącą wodę, sól, pieprz, paprykę, oregano, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość dusić na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać passatę pomidorową wymieszać, doprawiając do smaku.
W czasie gdy warzywa się gotują na pozostałej części tłuszczu można usmażyć rybę lub piec ją w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut.
Połowę gorących warzyw wyłożyć na dnie naczynia. Na nich ułożyć usmażoną lub upieczoną rybę i przykryć resztą warzyw.
Można też surową rybę wyłożyć na części warzyw i przykryć pozostałą, a następnie całość zapiekać pod przykryciem w 180° C przez 30 minut.
Gotowe danie podawać na gorąco lub wystudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. W mojej opinii potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku.
Ryba po grecku doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło odgrzewana.
—
BTW całości: 1550 g, 1740 kcal, B 100 g. T 124 g, W 48 g.
Dzieląc na 4 równe części, w jednej porcji: 435 kcal, B 25 g, T 31 g, W 12 g.
super przepisy keto .Takich własnie potrzebuje.dziekuje