Mam dla Was kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni 🙂
Składniki na rosół:
- 1000 ml bulionu z przepisu na rosół
- 3-4 g suszonych grzybów mun
- 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1 średnia papryczka chilli lub 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek
- 1/2 limonki lub 2 łyżeczki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- pieprz czarny
- sól himalajska lub kłodawska
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec (u mnie gęsi)
Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany i pokrojony imbir, umytą papryczkę chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz kurkumy).
Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut.
Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem.
W trakcie gotowania przygotować pulpety.
Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki.
Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu a następnie wrzucić do rosołu na ok 15 minut przez zakończeniem gotowania.
Do talerza nałożyć porcję pulpetów, zalać rosołem i dodać pokrojony szczypiorek oraz opcjonalnie marchewkę z gotowania rosołu.
Smacznego!
—
BTW zależy od użytego mięsa oraz wywaru jaki z niego przygotujecie oraz ilości pulpetów jakie nałożycie w porcji.
Dodaj komentarz