Kolejną zdrową, pożywną i bardzo łatwą do przygotowania propozycją są rollsy z pastą rybną. Często goszczą u mnie po weekendzie gdy zostają mi puste naleśniki, które zazwyczaj smażę na śniadanie w wolne dni. Do tego szybka do zrobienia i zdrowa pasta z wędzonej ryby (u mnie z makreli lub halibuta), która jest idealnym dodatkiem do keto naleśników. Rollsy z pastą rybną to świetna propozycja na śniadanie, kolację czy lunch do pudełka na wynos.
Składniki na rollsy z pastą rybną:
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 20 ml śmietany 30% lub śmietanki kokosowej
- odrobina masła ghee do smażenia
Składniki na pastę rybną (tutaj z makreli i halibuta):
- 50 g makreli wędzonej
- 50 g halibuta wędzonego
- 30 ml majonezu domowego na bazie jajka, oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku (np. z awokado, z ostropestu itp.)
- 50 g cebuli
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Naleśniki przygotować ze znanego już przepisu w wersji z nabiałem lub bez laktozy. Jajka należy zmiksować lub wymieszać trzepaczką ze śmietana 30% lub śmietanka kokosową. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić odrobinkę tłuszczu i usmażyć 1-2 naleśniki w zależności od wielkości patelni. Polecam filmik, gdzie pokazuję jak smażyć keto naleśniki.
Makrelę i halibuta obrać ze skóry, oczyścić z ości i drobno pokroić.
Cebulkę drobno posiekać i wymieszać z rybami, majonezem i przyprawami.
Na naleśnikach ułożyć farsz rybny. Można opcjonalnie dodać np ogórka, sałatę, awokado a następnie zwinąć w rulonik. U mnie naleśniki zostaly pokrojone na mniejsze rollsy z pastą rybną.
—
BTW całości 320 g, 661 kcal, B 36 g T 54 g W 5 g. W 100 g: 207 kcal, B 11 g, T 17 g W 2 g.
Nie mogę się od nich odjeść!
Też je uwielbiam i specjalnie robię nadprogramowe naleśniki zawsze 😉
od dwóch dni już jem 😀