Kolejny pomysł na śniadanie LCHF to sycące rollsy na bazie omletów jajecznych podawane z ulubionymi dodatkami 😉 Tym razem prezentuję rollsy z wędzonym łososiem, szpinakiem i serkiem. Stanowią znakomity zamiennik kanapek do pracy lub szkoły. Doskonale sprawdzają się również jako przekąski na stole podczas imprez 😉
- 4 duże jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku/koperku/natki pietruszki, oregano, tymianek, kolendra, estragon – opcjonalnie
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Farsz:
- 100 g łososia wędzonego
- szpinak świeży
- twaróg tłusty
- 2 łyżkai śmietany 18%
- 5 ząbków czosnku
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz. Ewentualnie dodać szczypiorek lub zioła a następnie wszystko zmiksować.
Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką zawierającą przywieraniu.
Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą. Rozprowadzić ją po powierzchni przechylając patelnię (jak przy naleśnikach).
Podgrzewać aż masa zetnie się a następnie podważyć brzeg omletu widelcem i łopatką przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni.
Tak samo smażyć kolejne omlety.
Farsz:
Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem czosnku i przypraw. Po odparowaniu wody farsz jest gotowy.
Serek połączyć ze śmietaną do konsystencji umożliwiającej posmarowanie rollsów. Przyprawić solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem do smaku.
Wszystkie omlety zwijać z dowolnym nadzieniem, układając dodatki cienko na jednej połówce omleta. Zawijać jak naleśniki w rulon a następnie kroić na pół. W razie konieczności spiąć wykałaczką 😉
Można podawać z ulubionym dipem, ale znakomicie smakują również bez sosów 😉
Smacznego! 🙂
—
Całość: 1040 kcal, 95 g białka, 68 g tłuszczu, 12 g węglowodanów. Średnio wychodzi ok 10 rolsów w zależności od wielkości. Przyjmując 10 szt. wychodzi na 1 szt. B 9,5g, T 6,8 W 1,2. Nie wliczono dodatków w postaci dipów.
świetne rollsy! łosoś super zdrowa ryba, szpinak niezmiernie wartościowe warzywo, które w dodatku wspomaga odchudzanie (o tym tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87). W dodatku naprawdę pycha!
Ile białka , tłuszczu i węgli może mieć jeden „suchy” naleśnik?
Polecam tabele kalorii lub aplikację która wyliczy makro. Wszystko zależy jakiej wielkości i grubości zrobisz naleśnika 😉
Olu, rozumiem że jak na adaptacji przy przepisie jest bez nabiału to robimy wszystko jak w przepisie nie dodając nabiału, tak ?
Na adaptacji sugeruje się nie używać nabiału i wtedy wybieramy taka opcję przepisu.