Tym razem zmodyfikowana pod redukcję wersja rollsów. Znakomity pomysł na śniadanie czy kolację.W zależności od składu samych naleśników jak i wypełnienia możecie komponować dowolne makro pod swoje zapotrzebowanie. U mnie są to 2 całe jajka, chuda wędlina i jarmuż a całość polana olejem MCT, który jest stale obecny w moim menu a na redukcji bardzo pomocny ponieważ daje solidny zastrzyk energii. Osoby, które chcą dodatkowo zmniejszyć ilość tłuszczu LCT mogą wykorzystać same białka np 3 sztuki.
Składniki na 2 naleśniki (u mnie 6 rollsów):
- 2 jajka
- 20 ml wody
- 50 g filetu z piersi kurczaka w plastrach
- 50 g jarmużu
- 50 g pomidorków koktajlowych
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, bazylia
- 20 ml oleju MCT
- 1-2 g tłuszczu do smażenia 2 małych naleśników np. masło klarowane
W misce wymieszać jajka (lub same białka) z wodą i przyprawami.
Na średniej wielkości patelni rozpuścić odrobinę tłuszczu i rozgrzać patelnię. Następnie wylać masę jajeczną i smażyć jak tradycyjne naleśniki do ścięcia a następnie przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
Gotowego naleśnika wyłożyć na deskę lub talerz i smażyć kolejnego.
Na naleśnikach układać wybrane składniki: tutaj jarmuż, filet z piersi kurczaka, pomidorki koktajlowe.
Zrolować w podłużny rulonik i pokroić na 2-3 kawałki. Polecam do spięcia użyć wykałaczek.
Całość polałam olejem MCT.
Smacznego!
—
BTW całości: 312 g, 446 kcal, B 28 g, T 35 g (LCT 15 g + MCT 20 g), W 5 g.
BTW całości z 2 białek: 297 g, 328 kcal, B 25 g, T 23 (LCT 3 g + MCT 20 g), W 5 g.
Pychotka pierwszy był trochę sucha wy bo w środku kurczak ale na drugiego wysłałem 100g smalcu że skwarkami i było za…… e
Oczywiście wsad do rollsów jak i samo ciasto zależy od celu i etapu diety. Osoby na redukcji wybierają chude składniki a te na adaptacji coś tłustego 😉
Szkoda, że zdjęć nie mogę dodać 🙂
Dziś zrobiłam go w wersji z serkiem kozim i ogórkiem 😉 pychaaaa!