Dzisiaj pomysł na szybką przekąskę zarówno na co dzień w domu, jak i jako przystawka na stole podczas uroczystości lub na wynos do pudełka 🙂 Bazę stanowią naleśniki z mojego przepisu a to co wyląduje w środku zależy tylko od Waszej wyobraźni, zawartości lodówki i makro 😉 Jeśli chodzi o sosy to tu również można śmiało kombinować. Jeśli nie ogranicza Was nietolerancja laktozy to oprócz mięsnych, rybnych i warzywnych dodatków możecie użyć serków śmietankowych i serów żółtych. Osobom unikającym nabiału polecam poniższy zestaw 🙂
- 2 jajka
- 20 g mleczka kokosowego (można użyć miąższu kokosowego do jego przygotowania)
- 3 łyżki majonezu – najlepiej domowego z mojego przepisu
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/2 awokado
- 1/2 papryki czerwonej
- Sałata
- 4-6 plasterków boczku, salami, baleronu, szynki lub innej wędliny dobrej jakości o sprawdzonym składzie
- bazylia suszona
Przygotować 2-3 naleśniki według mojego przepisu a następnie odstawić do wystudzenia.
W tym czasie pomieszać majonez z musztardą.
Przygotowanym sosem posmarować zimne naleśniki.
Rozłożyć na nich umyte i wysuszone liście sałaty, wędlinę, pokrojone w drobne słupki paprykę i awokado lub inne warzywa.
Całość posypać bazylią.
Naleśniki zwijać ciasno w rulon i spiąć wykałaczkami aby nie rozwijały się a następnie pokroić na kawałki ok 4-5 cm.
Podawać z ulubionymi dipami np czosnkowym, curry, tzatziki itp.
Smacznego!
—
Nie podaję BTW ponieważ wszystko zależy od składników jakich użyjecie do przygotowania rollsów 🙂
Jak się cieszę że znalazlam ten blog!!! Widzę że to kopalnia przepisów low carb, których poszukiwalam!
Cieszę się, że Ty się cieszysz 😉 Pozdrawiam 🙂