Witaj na moim blogu!

ROLADKI Z SZYNKI Z SERKIEM I ORZECHAMI (keto, LCHF, redukcja, bez glutenu)

3.9/5 - (20 ocen)

Roladki z szynki z serkiem i orzechami to przepis, który poznałam dzięki mojej koleżance Kasi M. na jednej imprezce. Idealne śniadanie czy kolacja chociażby na panujące upały, ale i świetna przekąska na różnego rodzaju uroczystościach o każdej porze roku. Pyszne i ekspresowe do zrobienia a do tego jest to kolejne danie uniwersalne, które sprawdzi się zarówno na adaptacji, jak i u osób na redukcji lub tych utrzymujących wagę. Wszystko kwestia tego składników jakich użyjemy by osiągnąć swoje makro. I tak osoby na adaptacji sięgną po tłusty ser, dodadzą do niego zdrowych olejów, oliwy z oliwek, więcej orzechów. Natomiast osoby na redukcji wybiorą chudy twaróg i ograniczą tłuszcze dolewane.

roladki z szynki z serkiem i orzechami

Składniki – roladki z szynki z serkiem i orzechami:

  • 200g dobrej jakości szynki w plastrach (opcjonalnie inna wędlina np. drobiowa na redukcji)
  • 200 g serka śmietankowego (opcjonalnie chudy twaróg na redukcji)
  • 10 g pestek dyni
  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g słonecznika łuskanego
  • 10 ml oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku np. z awokado, z ostropestu itp. (można pominąć jako składnik farszu a dodać do warzyw w postaci surówki np, mixu sałat, roszponki, rukoli, szpinaku i innych warzyw, które oczywiście należy wliczyć w makro)
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • inne ulubione przyprawy np. papryka lub zioła np. szczypiorek, koperek.

Orzechy i pestki dyni posiekać drobno.

Na suchej patelni krótko podprażyć orzechy, pestki oraz ziarna słonecznika. Temperatura nie może być zbyt wysoka i nie można zbyt długo ich podgrzewać by nie doszło do ich utleniania ponieważ wtedy powstają tłuszcze trans.

Serek wymieszać z tłuszczem i doprawić do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, czosnkiem itp. To już Wasza inwencja twórcza i preferencje smakowe.

Orzechy, pestki i słonecznika wymieszać z serkiem a następnie posmarować nim plastry szynki (lub innej wędliny np drobiowej w zależności od wybranych produktów pod makro). Polecam duże plastry by łatwiej było przygotować roladki.

Posmarowane plasterki wędliny zwinąć w roladki.

Jeśli zależny Wam na efekcie wizualnym, polecam przyciąć końcówki roladek by były równe i gładkie.

Roladki z szynki z serkiem i orzechami tak jak wspomniałam można przygotować z różnych składników dostosowując ich rodzaj i ilość pod swoje makro. Ponadto dodatki takie jak różnego rodzaju surówki i dolewane do nich tłuszcze także podbiją makro jeśli Wam na tym zależy.

BTW całości: 440 g, 1238 kcal, B 69 g, T 100 g, W 15 g. W 100 g: 282 kcal, B 16 g, T 23 g, W 3 g.

2 komentarze

Anucha

Super te roladki,robiłam.Moja wersja była z czosnkiem koperkiem i ostrą wędzona papryką.Zrobiłam również bigos z młodej kiszonej kapusty z golonką wieprzową i grzybami.Pychunia

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *