Roladki z szynki z serkiem i orzechami to przepis, który poznałam dzięki mojej koleżance Kasi M. na jednej imprezce. Idealne śniadanie czy kolacja chociażby na panujące upały, ale i świetna przekąska na różnego rodzaju uroczystościach o każdej porze roku. Pyszne i ekspresowe do zrobienia a do tego jest to kolejne danie uniwersalne, które sprawdzi się zarówno na adaptacji, jak i u osób na redukcji lub tych utrzymujących wagę. Wszystko kwestia tego składników jakich użyjemy by osiągnąć swoje makro. I tak osoby na adaptacji sięgną po tłusty ser, dodadzą do niego zdrowych olejów, oliwy z oliwek, więcej orzechów. Natomiast osoby na redukcji wybiorą chudy twaróg i ograniczą tłuszcze dolewane.

Składniki – roladki z szynki z serkiem i orzechami:
- 200g dobrej jakości szynki w plastrach (opcjonalnie inna wędlina np. drobiowa na redukcji)
- 200 g serka śmietankowego (opcjonalnie chudy twaróg na redukcji)
- 10 g pestek dyni
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g słonecznika łuskanego
- 10 ml oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku np. z awokado, z ostropestu itp. (można pominąć jako składnik farszu a dodać do warzyw w postaci surówki np, mixu sałat, roszponki, rukoli, szpinaku i innych warzyw, które oczywiście należy wliczyć w makro)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- inne ulubione przyprawy np. papryka lub zioła np. szczypiorek, koperek.
Orzechy i pestki dyni posiekać drobno.
Na suchej patelni krótko podprażyć orzechy, pestki oraz ziarna słonecznika. Temperatura nie może być zbyt wysoka i nie można zbyt długo ich podgrzewać by nie doszło do ich utleniania ponieważ wtedy powstają tłuszcze trans.
Serek wymieszać z tłuszczem i doprawić do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, czosnkiem itp. To już Wasza inwencja twórcza i preferencje smakowe.
Orzechy, pestki i słonecznika wymieszać z serkiem a następnie posmarować nim plastry szynki (lub innej wędliny np drobiowej w zależności od wybranych produktów pod makro). Polecam duże plastry by łatwiej było przygotować roladki.
Posmarowane plasterki wędliny zwinąć w roladki.
Jeśli zależny Wam na efekcie wizualnym, polecam przyciąć końcówki roladek by były równe i gładkie.
Roladki z szynki z serkiem i orzechami tak jak wspomniałam można przygotować z różnych składników dostosowując ich rodzaj i ilość pod swoje makro. Ponadto dodatki takie jak różnego rodzaju surówki i dolewane do nich tłuszcze także podbiją makro jeśli Wam na tym zależy.
—
BTW całości: 440 g, 1238 kcal, B 69 g, T 100 g, W 15 g. W 100 g: 282 kcal, B 16 g, T 23 g, W 3 g.
Super te roladki,robiłam.Moja wersja była z czosnkiem koperkiem i ostrą wędzona papryką.Zrobiłam również bigos z młodej kiszonej kapusty z golonką wieprzową i grzybami.Pychunia
Bardzo fajna kombinacja smakowa 🙂