Witaj na moim blogu!

ROLADKI NALEŚNIKOWE Z ŁOSOSIEM (keto, bez laktozy)

4.5/5 - (8 ocen)

Roladki naleśnikowe z łososiem to znakomity pomysł na codzienny posiłek, jak też świąteczną lub imprezową przekąskę. Dzięki swojej formie niewątpliwie doskonale sprawdzą się przy organizowaniu szwedzkiego stołu. Jest to wariant idealny dla osób unikających nie tylko glutenu, ale i nabiału. Roladki powstały bowiem na bazie naleśników łubinowych bez laktozy. Oczywiście jako nadzienie można użyć także innych dodatków jak np. szynka parmeńska, polędwica czy salami. Każda wersja jest przepyszna, pięknie się prezentuje i ekspresowo znika ze stołu.

Składniki – roladki naleśnikowe z łososiem (10 sztuk)

Naleśniki łubinowe bez laktozy (2 sztuki)

Nadzienie

  • 100 g łososia wędzonego
  • 30 g majonezu
  • 10 g rukoli

Przygotowanie

Stałą część śmietanki kokosowej podgrzać do rozpuszczenia.

Następnie śmietankę lekko przestudzić mieszając (jeśli będzie gorąca mogą ściąć się jajka).

Dodać jajka, sól oraz wodę gazowaną i wymieszać trzepaczką do całkowitego połączenia.

W kolejnym kroku należy wsypać mąkę łubinową i wymieszać na gładką lejącą masę. W zależności od wielkości jajek może zajść potrzeba dosypania odrobiny mąki by uzyskać odpowiednia konsystencję ciasta.

Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz a następnie smażyć naleśniki jak tradycyjne. Naleśniki polecam przewracać na drugą stronę za pomocą łopatki, gdy widać, że ciasto jest już ścięte.

Gotowe, przestudzone naleśniki posmarować majonezem, rozłożyć rukolę i plastry łososia.

Każdego naleśnika ciasno zwinąć w rulon, przebić wykałaczką tak by złapać luźną końcówkę, a następnie pokroić na kawałki tworząc roladki. U mnie z jednego naleśnika powstało 5 roladek widocznych na zdjęciu.

BTW całości z w/w składników: 345 g, 674 kcal, B 43 g, T 53 g, W 4 g.

Dzieląc na 10 równych sztuk, w jednej: 67 kcal, B 4 g, T 5 g, W 0,5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *