Przepyszne piersi drobiowe nadziewane szpinakiem są bardzo aromatyczne i soczyste dzięki skórce z boczku i szpinakowo – serowemu nadzieniu. Roladki przygotowuje się szybko i w bardzo prosty sposób. Wystarczy je zapiec by w efekcie otrzymać nie tylko pyszne, aromatyczne ale i zdrowe danie LCHF. Świetnie smakują zarówno na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem warzyw, jak i na zimno np. zamiast wędlin. Chętnie serwuję je gościom, ponieważ zawsze się udają i pięknie wyglądają 😉
- 2 duże piersi z indyka lub kurczaka
- 10 cienkich, długich plastrów boczku
- 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 100 g sera feta
- sól kłodawska i pieprz czarny
- masło klarowane do podsmażenia szpinaku
Szpinak usmżyć na maśle do momentu aż woda zupełnie z niego odparuje.
Dodać wyciśnięty czosnek, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Po odparowaniu wody ze śmietany farsz jest gotowy.
Piersi drobiowe oczyścić i rozkroić wzdłuż tworząc cienkie filety, które można dodatkowo delikatnie rozbić.
Farsz wyłożyć na cienkie plastry piersi a następnie posypać serem.
Zwinąć w rulon, połączyć wykałaczką, a następnie owinąć plastrem boczku i znowu przebić wykałaczką.
Gotowe roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 200°C około 45 minut pod przykryciem a następnie odkryte przez 10-15 minut, by boczek się zarumienił.
Smacznego!
Przepraszam, ale nie napisała Pani jakiej śmietany użyć. Czy śmietana nie będzie się ważyć? Raz smażyłam kurczaka z jogurtem(albo śmietaną) i mi się zważyła
Zrobiłam! Pycha!od męża też była pochwała także szczerze polecam:)użyłam tylko świeżego szpinaku a indyka zalałam marynatą z ziołami na noc;) pozdrawiam