Witaj na moim blogu!

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM OWINIĘTE BOCZKIEM

3.1/5 - (9 ocen)

Przepyszne piersi drobiowe nadziewane szpinakiem są bardzo aromatyczne i soczyste dzięki skórce z boczku i szpinakowo – serowemu nadzieniu. Roladki przygotowuje się szybko i w bardzo prosty sposób. Wystarczy je zapiec by w efekcie otrzymać nie tylko pyszne, aromatyczne ale i zdrowe danie LCHF. Świetnie smakują zarówno na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem warzyw, jak i na zimno np. zamiast wędlin. Chętnie serwuję je gościom, ponieważ zawsze się udają i pięknie wyglądają 😉

20160116_144602 (2)Składniki:
  • 2 duże piersi z indyka lub kurczaka
  • 10 cienkich, długich plastrów boczku
  • 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól kłodawska  i pieprz czarny
  • masło klarowane do podsmażenia szpinaku

Szpinak usmżyć na maśle do momentu aż woda zupełnie z niego odparuje.

Dodać wyciśnięty czosnek, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Po odparowaniu wody ze śmietany farsz jest gotowy.

Piersi drobiowe oczyścić i rozkroić wzdłuż tworząc cienkie filety, które można dodatkowo delikatnie rozbić.

Farsz wyłożyć na cienkie plastry piersi a następnie posypać serem.

Zwinąć w rulon, połączyć wykałaczką, a następnie owinąć plastrem boczku i znowu przebić wykałaczką.

Gotowe roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 200°C około 45 minut pod przykryciem a następnie odkryte przez 10-15 minut, by boczek się zarumienił.

Smacznego!

2 komentarze

Aneta

Przepraszam, ale nie napisała Pani jakiej śmietany użyć. Czy śmietana nie będzie się ważyć? Raz smażyłam kurczaka z jogurtem(albo śmietaną) i mi się zważyła

Odpowiedz
Kmk

Zrobiłam! Pycha!od męża też była pochwała także szczerze polecam:)użyłam tylko świeżego szpinaku a indyka zalałam marynatą z ziołami na noc;) pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *