Roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami to bardzo smaczny i efektowny wizualnie przepis, który dostałam od mojej przyjaciółki Ani. Świetne i bardzo popularne połączenie delikatnego drobiu ze szpinakiem i czosnkiem wzbogacone o mozzarellę i szparagi daje znakomity efekt finalny! Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Pod kątem dietetycznym jest również bardzo uniwersalne, ponieważ zarówno proporcje poszczególnych składników, jak i rodzaj czy ilość dodatków z łatwością można dopasować do indywidualnego zapotrzebowania oraz makro.
Składniki – roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami
- 250 g piersi z kurczaka
- 50 g szparagów zielonych (po odcięciu końcówek)
- 50 g liści szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy)
- 25 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Dodatki:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 15 g orzechów pecan
- 100 g mixu sałat z rukolą, roszponką, jarmużem
- 15 ml oleju MCT lub oliwy z oliwek
- 5 ml (1 łyżeczka) soku z cytryny
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Szparagi przygotować odcinając lub odłamując zdrewniałe końcówki. Więcej na temat wybierania i przygotowania szparagów znajduje się w dedykowanym artykule.
Mięso z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem a w środku dodatkowo wyłożyć czosnek, liście szpinaku, szparagi oraz pokrojone kawałki sera mozzarella. Całość nadzienia doprawić solą i pieprzem.
Następnie kieszonkę zamknąć i dobrze obwiązać białą nitką by nic ze środka nie wypadło.
Dno naczynia żaroodpornego oraz wierzch mięsa posmarować oliwą z oliwek.
Roladę piec przez 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180° C a następnie odkryć i piec przez kolejne 5-10 minut do lekkiego zrumienienia mięsa.
Po upieczeniu danie można podawać w całości lub pokroić na mniejsze roladki, co daje świetny efekt wizualny. Może ono w całości stanowić samodzielny posiłek główny serwowany z różnego rodzaju dodatkami. Sprawdzi się także w wersji pokrojonej na plastry serwowane na półmisku jako piękna i smaczna przystawka np. podczas imprez.
Tutaj roladki zostały pokrojone i podane z mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, orzechami pecan i sosem na bazie oleju MCT oraz soku z cytryn.
—
BTW całości z w/w składników i dodatków: 555 g, 965 kcal, B 71 g, W 8 g, T 71 g.
Dodaj komentarz