Witaj na moim blogu!

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI (keto, LCHF, redukcja)

5/5 - (4 ocen)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami to bardzo smaczny i efektowny wizualnie przepis, który dostałam od mojej przyjaciółki Ani. Świetne i bardzo popularne połączenie delikatnego drobiu ze szpinakiem i czosnkiem wzbogacone o mozzarellę i szparagi daje znakomity efekt finalny! Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Pod kątem dietetycznym jest również bardzo uniwersalne, ponieważ zarówno proporcje poszczególnych składników, jak i rodzaj czy ilość dodatków z łatwością można dopasować do indywidualnego zapotrzebowania oraz makro.

Składniki – roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami

Dodatki:

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Szparagi przygotować odcinając lub odłamując zdrewniałe końcówki. Więcej na temat wybierania i przygotowania szparagów znajduje się w dedykowanym artykule.

Mięso z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem a w środku dodatkowo wyłożyć czosnek, liście szpinaku, szparagi oraz pokrojone kawałki sera mozzarella. Całość nadzienia doprawić solą i pieprzem.

Następnie kieszonkę zamknąć i dobrze obwiązać białą nitką by nic ze środka nie wypadło.

Dno naczynia żaroodpornego oraz wierzch mięsa posmarować oliwą z oliwek.

Roladę piec przez 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180° C a następnie odkryć i piec przez kolejne 5-10 minut do lekkiego zrumienienia mięsa.

Po upieczeniu danie można podawać w całości lub pokroić na mniejsze roladki, co daje świetny efekt wizualny. Może ono w całości stanowić samodzielny posiłek główny serwowany z różnego rodzaju dodatkami. Sprawdzi się także w wersji pokrojonej na plastry serwowane na półmisku jako piękna i smaczna przystawka np. podczas imprez.

Tutaj roladki zostały pokrojone i podane z mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, orzechami pecan i sosem na bazie oleju MCT oraz soku z cytryn.

BTW całości z w/w składników i dodatków: 555 g, 965 kcal, B 71 g, W 8 g, T 71 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *