Witaj na moim blogu!

ROLADA Z BOCZKU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

5/5 - (3 ocen)

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc pojawia się coś dla tych, którzy tak jak my unikają sklepowych wędlin, chcąc mieć pewność co jedzą.  Prosicie często o przepisy na domowe mięsa pieczone byście nie musieli kupować tych o nieznanym składzie. Ten na pasztet LCHF już znacie i często go zachwalacie a tym razem rolada z boczku, która świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest bardzo prosty a dzięki marynacie i technice pieczenia rolada z boczku jest soczysta i aromatyczna. Doskonale sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas innych uroczystości, ale także w codziennym menu do keto pieczywa lub po prostu z warzywami.

rolada z boczku

Składniki – rolada z boczku:

Pomieszać sól z pieprzem  i natrzeć mieszanką mięso z obu stron.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim dokładnie mięso, które należy wstawić do lodówki na 3-10 godzin.

Boczek najlepiej zwinąć w rulon i powiązać co 3-4 centymetry specjalnym sznurkiem do pieczenia lub zwykłą czarną nitką złożoną na trzy.

Boczek należy piec pod przykryciem np w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce przykrywając szczelnie folią aluminiową (ostateczność bo niestety folia nie jest zdrowa).

Mięso podlać 180 ml wody (ok 1/2 szklanki.

Piekarnik rozgrzać do 220° C (termoobieg).

Czas pieczenia zależy od wielkości boczku. Liczy się ok 60 minut na 1 kg mięsa.

Przy 1,5 kg kawałku boczku jest to 90 minut rozłożone w następujący sposób: 20 minut w 220° C wstawić, 70 minut w 160° C, ale ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia by boczek złapał kolor.

Rolada z boczku po upieczeniu powinna być wyjęta z piekarnika i pozostawiona przykryta do całkowitego ostygnięcia. Nie należy jej nakłuwać i nie kroić ciepłej.

Rodzaj i ilość przypraw są opcjonalne i należy je dobrać według własnego gustu.

Smacznego!

BTW całości boczku surowego: 1500 g: B 152 g, T 795 g, W 0 g. Wędlina po przygotowaniu ma inne makro z racji tego, że część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia i boczek straci na wadze na skutek obróbki termicznej nawet 200 g.

12 komentarzy

Ola

Na ogół jest to hurtownia mięsna, gdzie na miejscu porcjują i rozbierają całe tusze, ale także w markecie np. w moim mieście e.leclerc także ma rozbiórkę mięsa na miejscu i bardzo dobrą jakość.

Odpowiedz
Wamil

Wiem, że trochę po czasie ale mam pytanie jak w takim razie liczyć makro z takiego boczku? Na podstawie wagi która została?

Odpowiedz
Agata

Hej 🙂 Czy to możliwe że makro pieczonego boczku jest tak różne od surowego? Kalorie 550 białko 36 tłuszcz 44 i węgle 1.5 ?

Odpowiedz
Ola

Boczek ogólnie jest ciężko do wyliczenia bo jedne mniej a drugi bardziej tłusty a po obróbce gdy wytapia się tłuszcz jeszcze inaczej wygląda makro.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *