Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc pojawia się coś dla tych, którzy tak jak my unikają sklepowych wędlin, chcąc mieć pewność co jedzą. Prosicie często o przepisy na domowe mięsa pieczone byście nie musieli kupować tych o nieznanym składzie. Ten na pasztet LCHF już znacie i często go zachwalacie a tym razem rolada z boczku, która świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest bardzo prosty a dzięki marynacie i technice pieczenia rolada z boczku jest soczysta i aromatyczna. Doskonale sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas innych uroczystości, ale także w codziennym menu do keto pieczywa lub po prostu z warzywami.
Składniki – rolada z boczku:
- 1,5 kg boczku wieprzowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
majeranek - 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie papryka słodka
Pomieszać sól z pieprzem i natrzeć mieszanką mięso z obu stron.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim dokładnie mięso, które należy wstawić do lodówki na 3-10 godzin.
Boczek najlepiej zwinąć w rulon i powiązać co 3-4 centymetry specjalnym sznurkiem do pieczenia lub zwykłą czarną nitką złożoną na trzy.
Boczek należy piec pod przykryciem np w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce przykrywając szczelnie folią aluminiową (ostateczność bo niestety folia nie jest zdrowa).
Mięso podlać 180 ml wody (ok 1/2 szklanki.
Piekarnik rozgrzać do 220° C (termoobieg).
Czas pieczenia zależy od wielkości boczku. Liczy się ok 60 minut na 1 kg mięsa.
Przy 1,5 kg kawałku boczku jest to 90 minut rozłożone w następujący sposób: 20 minut w 220° C wstawić, 70 minut w 160° C, ale ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia by boczek złapał kolor.
Rolada z boczku po upieczeniu powinna być wyjęta z piekarnika i pozostawiona przykryta do całkowitego ostygnięcia. Nie należy jej nakłuwać i nie kroić ciepłej.
Rodzaj i ilość przypraw są opcjonalne i należy je dobrać według własnego gustu.
Smacznego!
—
BTW całości boczku surowego: 1500 g: B 152 g, T 795 g, W 0 g. Wędlina po przygotowaniu ma inne makro z racji tego, że część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia i boczek straci na wadze na skutek obróbki termicznej nawet 200 g.
ale pyszności
Witam. z czym można jeść taki boczuś?
Warzywa, keto pieczywo, pasty różnego rodzaju… inwencja twórcza 😉
Przekonałaś mnie…mój już się piecze
W jakim sklepie Olu zaopatrujesz się w mięso ?
Na ogół jest to hurtownia mięsna, gdzie na miejscu porcjują i rozbierają całe tusze, ale także w markecie np. w moim mieście e.leclerc także ma rozbiórkę mięsa na miejscu i bardzo dobrą jakość.
Czy można również piec w rękawie?
Myślę, że można choć sama nigdy nie używałam rękawa.
Wiem, że trochę po czasie ale mam pytanie jak w takim razie liczyć makro z takiego boczku? Na podstawie wagi która została?
W tabelach kalorii są i dostępne makro pieczonego boczku.
Hej 🙂 Czy to możliwe że makro pieczonego boczku jest tak różne od surowego? Kalorie 550 białko 36 tłuszcz 44 i węgle 1.5 ?
Boczek ogólnie jest ciężko do wyliczenia bo jedne mniej a drugi bardziej tłusty a po obróbce gdy wytapia się tłuszcz jeszcze inaczej wygląda makro.