
Rolada szpinakowa z szynką to odmiana znanej chyba wszystkim rolady z łososiem. Idealne połączenie szpinakowego ciasta z chrzanowym serkiem i wędzoną wiejską szynką! Niewątpliwie jest to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole czy podczas innych uroczystości, a także oczywiście w codziennym menu. Jest banalna i szybka w przygotowaniu, a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Z pewnością jej atutem jest także fakt, iż pasuje zarówno do menu osób na redukcji, jak i adaptacji po podbiciu puli tłuszczów odpowiednimi dodatkami.
Składniki – rolada szpinakowa z szynką
Ciasto
- 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- sól kłodawska
- pieprz czarny
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie
- 300 g serka śmietankowego kanapkowego
- 40 g tartego chrzanu
- 300 g dobrej jakości szynki wiejskiej w cienkich plastrach
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć.
Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku.
Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni.

Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termooobiegu.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Polecam przykryć je na chwilę ściereczką by łatwiej odklejało się od papieru.
Serek wymieszać z chrzanem.
Schłodzone ciasto przełożyć papierem do góry i delikatnie odklejać.
Następnie stronę, która była na wierzchu podczas pieczenia posmarować na całej powierzchni przygotowanym serkiem chrzanowym.
Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać.
Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki szynki i zwinąć ściśle w roladę, używając papieru lub folii.

Roladę schłodzić przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki a rolada łatwo kroiła.

Rolada szpinakowa z szynką po schłodzeniu gotowa jest do pokrojenia na plastry o grubości 1-1,5 cm.
—
BTW całości: 1200 g, 1972 kcal, B 123 g, T 145 g, W 22 g.
Dzieląc na 20 równych kawałków, w jednym: 97 kcal, B 6 g, T 7 g, W 1 g.
Dodaj komentarz