Rolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne dania rybne. Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje.
Składniki – rolada szpinakowa z łososiem:
- 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki – nadzienie:
- 300 g serka śmietankowego kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- 400 g łososia wędzonego w plastrach (patrz na jakość i pochodzenie)
Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć.
Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku.
Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie.
Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni.
Piec przez 10-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termooobiegu.
Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Schłodzone ciasto przełożyć papierem do góry i delikatnie odklejać.
Następnie stronę, która była na wierzchu podczas pieczenia posmarować na całej powierzchni przygotowanym serkiem czosnkowym.Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać.
Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę, używając papieru lub folii.
Roladę schłodzić przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki a rolada łatwo kroiła.
Rolada szpinakowa z łososia po schłodzeniu gotowa jest do pokrojenia na 1-1,5 cm plastry.
Smacznego!
—
BTW całości: 1257 g, 1880 kcal, B 149 g, T 134 g, W 15 g. W 100 g: 150 kcal, B 12 g, T 11 g, W 1 g.
Super!
Przepięknie się prezentuje.
Będzie idealna na świateczny stół.
Olu a czy można mrozic ta rolade czy nie za bardzo?
Ale mi się miło patrzy na te padające płatki śniegu, robiąc tą roladę Dzięki Olu u za wszystkie pyszne świąteczne przepisy i Wesołych Świąt
Cieszę się, że mogłam Ci umilić gotowanie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂