Witaj na moim blogu!

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu)

4.1/5 - (50 ocen)

Rolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole.  U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne dania rybne. Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje.

rolada szpinakowa z łososiem

Składniki – rolada szpinakowa z łososiem:

Składniki – nadzienie:

  • 300 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g łososia wędzonego w plastrach (patrz na jakość i pochodzenie)

Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć.

Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku.

Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.

Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie.

Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni.

rolada szpinakowa z łososiemPiec przez 10-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termooobiegu.

Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Schłodzone ciasto przełożyć papierem do góry i delikatnie odklejać.

Następnie stronę, która była na wierzchu podczas pieczenia posmarować na całej powierzchni przygotowanym serkiem czosnkowym.rolada szpinakowa z łososiemCiasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać.

Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę, używając papieru lub folii.

rolada szpinakowa z łososiemRoladę schłodzić przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki a rolada łatwo kroiła.

rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososia po schłodzeniu gotowa jest do pokrojenia na 1-1,5 cm plastry.

Smacznego!

BTW całości: 1257 g, 1880 kcal, B 149 g, T 134 g, W 15 g. W 100 g: 150 kcal, B 12 g, T 11 g, W 1 g.

4 komentarze

Agnieszka

Ale mi się miło patrzy na te padające płatki śniegu, robiąc tą roladę Dzięki Olu u za wszystkie pyszne świąteczne przepisy i Wesołych Świąt

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *